Még mindig van értelme

Több kedvezményt is kaphatnak Magyarország területén az igazolvány birtokosai

A Magyar igazolványt ugyan az egyszerűsített honosítás be­vezetése óta jóval kevesebben igénylik, de akinek nincs magyarországi lakcíme, az még mindig élhet az igazolvány nyújtotta – főként a kedvezményes utazási lehetőségre vonatkozó – kedvezményekkel.

 

Több kedvezményt is kaphatnak Magyarország területén az igazolvány birtokosai
Több kedvezményt is kaphatnak Magyarország területén az igazolvány birtokosai

[dropcap]A[/dropcap] magyar állampolgárság megszerzésével nem veszíti el senki a Magyar igazolványhoz való jogát, amint azt az első kedvezménytörvény előírta – kaptunk egyértelmű választ a kolozsvári főkonzulátus vezető konzuljától. Barabás Jánostól tudtuk meg azt is, hogy a magyar külügyminisztérium a státusirodák – mint a csíkszeredai konzulátus – igazolványra vonatkozó hatáskörét megvonta, és már évek óta csak a kolozsvári főkonzulátuson állítanak ki ilyen okmányt.
Ha valaki egyszerűsített eljárással igényli vagy már meg is szerezte a magyar állampolgárságot, attól függetlenül továbbra is jogosult a Magyar igazolványra, illetve az általa nyújtott kedvezményekre. A konzul ugyan számadatokkal nem kívánt szolgálni, de azt megjegyezte, „nem olyan arányban” igénylik már az igazolványokat, mint a honosítás megkezdése előtt.
– Még mindig van értelme, a honosított erdélyi állampolgár ugyanolyan kedvezményekben részesül, ha rendelkezik a Magyar igazolvánnyal, mint az állampolgárság megszerzése előtt. Egyetlen esetben vonható vissza az igazolvány, mégpedig, ha az egyszerűsített honosítási lehetőséggel élő személy időközben magyarországi lakcímet szerez – fogalmazott Barabás János. A Magyar igazolványnak egyébként elsősorban akkor van jelentősége, ha valaki Magyarország területén tömegközlekedési eszközökkel utazna. Évente négy alkalommal 90 százalékos kedvezményben részesülnek azok, akik a másodosztályú, belföldi járatú vonatokat, a HÉV-et, valamint a térközi autóbuszjáratokat használják.
A Magyar igazolvány érvényességi ideje meghatározatlan időre szól, amennyiben valaki az utazási kedvezményeket rendszeresen kihasználja, és az összes, erre vonatkozó lap betelt már az igazolványban, akkor kérvényezheti a pótfüzetet, tette hozzá a főkonzul.