Még láttamoztathatók a könyvecskék

Augusztus végéig várják a jogosultakat. Tavaly 250 embernek utaltak Fotó: Domján Levente

Szűk egy hét áll még a mezőgazdasági életjáradékra jogosult gazdák rendelkezésére, hogy a járandóság folyósításának feltételeként a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség csíkszeredai székhelyén eleget tegyenek láttamozási kötelezettségüknek.

Augusztus végéig várják a jogosultakat. Tavaly 250 embernek utaltak Fotó: Domján Levente
Augusztus végéig várják a jogosultakat. Tavaly 250 embernek utaltak Fotó: Domján Levente

[dropcap]M[/dropcap]ég egy hétig, augusztus 31-ig láttamoztathatják a 2014-es esztendőre folyósítandó mezőgazdasági életjáradék érdekében könyvecskéiket a támogatásra jogosult Hargita megyei gazdák.
A mezőgazdasági életjáradékra jogosult gazdákat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) csíkszeredai, Haladás utcai székhelyén fogadják: a támogatási jogosultság igazolása személyesen, illetve közjegyzői felhatalmazás felmutatásával is lehetséges.
A 2014-es évre járó juttatást az életjáradék-programban részt vevő, de időközben elhunyt személyek hozzátartozói is megkaphatják: a láttamozáshoz a személyi igazolványra, az életjáradék-könyvecskére, valamint az érvényben lévő bérleti szerződés felmutatására van szükség – minden esetben eredeti formában. Felhatalmazottak esetében emellett a felhatalmazást igazoló hivatalos közjegyzői okiratra és a felhatalmazott személyazonossági igazolványára is szükség van – tájékoztatta lapunkat a kifizetési ügynökség.
Bár a programot 2009-ben be­fagyasztották, az életjáradék-támogatásra korábban igényt tartók járandóságát a Mezőgazdasági Minisztérium máig finanszírozza: tavaly e célra a tárca költségvetéséből közel 14 millió lejt különítettek el. Az életjáradék-könyvecskéik évente történő láttamozása nyomán a támogatásra országos szinten 14,5 ezer idős, a gazdálkodást abbahagyó területtulajdonos jogosult.
Hargita megyében a megelőző években közel háromszáz személy részesült mezőgazdasági életjáradékban, közülük 250-en tavaly is eleget tettek láttamozási kötelezettségeiknek, ez alapján az ügynökség több mint 300 ezer lejt folyósított a jogosultak bankszámlájára. Az életjáradék-program keretében a gazdák Hargita megyéből 953 hektár árendába adott, továbbá 282 hektár eladott terület után várhatják a járadékot. Az évente fizetett életjáradék nagyságát a bérbe adott területek után hektáronként 50 euróban, míg az eladott földterületek után hektáronként 100 euróban állapítják meg. Az életjáradékot az APIA – a tavalyi eljárás alapján – várhatóan idén is október végén, november elején folyósítja.

Domján Levente

: an accessible web community