Még fogadják a fiatal gazdák pályázatait

Valós az esélye, hogy akár már a minimális 25 ponttal is finanszírozást nyerhetnek a 6.1-es intézkedés aktuális kiírására pályázó fiatal gazdálkodók. Három héttel a kiírás lezárása előtt még az országosan felkínált 23 millió eurós keretösszeg is kihasználatlan. A diaszpórából hazatérő fiatalok számára felajánlott 20 millió euró pedig úgy tűnik, senkit sem érdekel.

Korántsem a várt ütemben és mértékben fogy az induló fiatal gazdák támogatására elkülönített pénzkeret: az aktuális Vidékfejlesztési Program (PNDR) 6.1-es intézkedésének folyó kiírására elkülönített 43 millió eurós keretösszeg több mint felére még nem nyújtottak be pályázatot a gazdák.

A legnagyobb csalódást a külföldön élő vagy külföldön mezőgazdasági munkát vállaló fiatalok hazacsábítására hivatott intézkedés okozza, mivel a célra elkülönített 20 millió euróra tegnapig csupán 4 pályázat érkezett. Ezekben összesen 170 ezer eurónyi finanszírozást kérnek üzleti terveik megvalósítására a diaszpórából hazatelepedni vágyó fiatal mezőgazdászok, mezőgazdasági vendégmunkások – olvasható ki a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) honlapján elérhető pályázatfigyelő adataiból. A 6.1-es intézkedésre még bő három hétig, október 15-ig nyújthatják be pályázataikat azok az első farmalapításra vállalkozó gazdálkodók, akik még nem töltötték be 41-dik életévüket.

A fiatal gazdák indulását – a farm üzemméretének függvényében 40 ezer vagy 50 ezer euróval – támogató 6.1-es intézkedés hazai gazdálkodóknak szóló országos kiírása iránt ugyanakkor már jóval nagyobb érdeklődés mutatkozik. Ez esetben kicsivel több mint 23 millió eurós – egészen pontosan 23 022 207 eurós – keretösszegre várja az AFIR az itthoni fiatal gazdák pályázatait. Erre az intézkedésre július közepe, azaz a kiírás indulása óta tegnapig 451 pályázó nyújtotta be elektronikus úton pályázatát, a farmfejlesztésre, traktorok, mezőgépek, fajállatok, felszerelések vásárlására igényelt vissza nem térítendő támogatás összege pedig 18,49 millió euróra rúg. A kifizetési ügynökség ez esetben még további 16 millió euróra fogadja a fiatal gazdák üzleti tervbe foglalt fejlesztési elképzeléseit és ehhez rendelt támogatási kérelmeit. A pályázatok benyújtásának határideje ez esetben is október 15.

A fiatal gazdáknak szóló kiírás szeptember 16-tól az utolsó fázisához ért: a pályázatok benyújtásához és elbírálásához megkövetelt minőségi pontszámküszöböt az AFIR a minimálisan elvárt 25 pontra csökkentette.