Hirdetés

Meg akarják akadályozni az úzvölgyi betonkeresztek eltávolítását

A Nemzet Útja (Calea Neamului) és az Ortodox Testvériség (Frăţia Ortodoxă) egyesület képviselői keddi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy a Bákói Ítélőtábla jogerős ítélete ellenére meg fogják akadályozni a román katonák emlékére állított betonkeresztek lebontását az úzvölgyi temetőben.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Meg akarják akadályozni az úzvölgyi betonkeresztek eltávolítását
Illusztráció Fotó: Kovács Hont Imre / Archív

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului elnöke kifejtette, továbbra is lépéseket tesznek azért, hogy a temető „eredeti állapotába” kerüljön vissza, és valamennyi itt eltemetett katona, nemzetiségtől függetlenül, megfelelő tiszteletet kapjon.

Az egyesület vezetője szerint a temető „eredeti állapota” nem a 2019 előtti, hanem az 1926–27-es állapotát jelenti,

amikor a nemzetközi temetőt létrehozta a Mária királyné védnöksége alatt működő Hősök Kultusza Társaság.

Târnoveanu ugyanakkor azt állította, hogy „a magyarok, az RMDSZ és néhány csíkszentmártoni lakos 1994-ben lerombolták azt a obeliszket, amit a védelmi minisztérium állított 1985-ben az első világháborúban életüket vesztő katonák emlékére, ledöntötték a nem magyar katonák fejfáit, majd az osztrák–magyar hadsereg elesett katonáinak mindenféle engedély nélkül felállítottak 600 fakeresztet, elmagyarosítva a temetőt”. Ennek nyomán Dormánfalva (Dărmăneşti) polgármesteri hivatala 2019-ben csak annyit tett, hogy visszaállította a temető eredeti, nemzetközi jellegét, amikor síkeresztet állított az 52 román katonának, és egy kereszt alakú emlékművet épített az összes elesett hős emlékére, nemzetiségüktől függetlenül – állította Tîrnoveanu. Hangsúlyozta: Dormánfalva polgármesteri hivatalának csupán egyetlen engedélye hiányzott a keresztek felállításához, a Védelmi Minisztérium alárendeltségében levő hősök kultuszának hivataláé. Ez az intézmény ugyanis a művelődési minisztériummal ellentétben az RMDSZ politikai nyomására nem adta ki az engedélyt – magyarázta.

A két román egyesület kérni fogja a Védelmi Minisztériumtól az elmaradt jóváhagyás kiadását, a dormánfalvi polgármesteri hivatal pedig rendkívüli jogorvoslati eljárással készül megtámadni a legfelsőbb bíróságon a Bákói Ítélőtábla jogerős ítéletét.


Tîrnoveanu közölte: a két szervezet tagjai és szimpatizánsai a „sírok elé térdelve” próbálják majd megakadályozni a román katonák keresztjeinek eltávolítását az úzvölgyi temetőből. Ha ez nem sikerül, akkor értesíteni fogják a Vatikánt, minden egyes ország nagykövetségét és az összes nemzetközi fórumot a „romániai magyarság szélsőségességéről”, amely „nem tolerálja a román hősök keresztjeit” – szögezte le a Calea Neamului vezetője.

A Bákói Ítélőtábla február elején kimondott jogerős ítélete szerint a Csíkszentmárton területén levő katonai sírkertet vissza kell állítani eredeti állapotába, vagyis el kell távolítani a román katonák emlékére 2019-ben felállított betonkereszteket.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!