Videó – Medvékről tartottak fórumot Csíkszentdomokoson

Fotók: Hargita Megye Tanácsa

A veszélyes medvékkel szembeni azonnali beavatkozást lehetővé tevő sürgősségi rendelet hatálybalépése óta eltelt egy évben több mint kétszáz beavatkozás történt, ezek túlnyomó többsége a medve elűzését jelentette – közölte pénteken a Facebook-oldalán Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. A Hargita megyei önkormányzat szintén pénteki közleménye szerint a tárcavezető Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének meghívására Csíkszentdomokoson arról tájékoztatta Hargita megye jelen levő községvezetőit és a vadgazdálkodási egyesületek képviselőit, hogyan kell alkalmazni a veszélyes medvék kilövését lehetővé tevő jogszabályt.

A tárcavezető bejegyzése szerint a környezetvédelmi minisztérium a héten rendezte a tartozását, és több mint 1 millió 200 ezer lej értékben térítette meg a vadásztársaságokkal szerződésben álló önkormányzatoknak az állandó készenlét és a beavatkozások költségeit. Emellett júliustól hatályba lépett az a jogszabály, amely kiterjesztette a veszélyes medvékkel kapcsolatos beavatkozást a települések külterületeire is – írta Tánczos.

– Az emberek és javaik védelme kiemelt feladatunk. Éppen ezért egyszerűsítjük a beavatkozás engedélyezését olyan esetekben, amikor az emberi élet veszélybe kerül – szögezte le a miniszter. Hozzátette: az azonnali intézkedések mellett továbbra is azon dolgoznak, hogy csökkentsék az ember és medve közötti konfliktusokat. Idén először megelőzési kvótákat fogadtak el, és tavaszra elkészül az állományfelmérés, amellyel szerinte új alapokra helyezhető a medvepopuláció szabályozása.

Bejegyzésében Tánczos emlékeztetett arra, hogy a minisztérium villanypásztorokkal segíti a gazdákat és büntetik a szabálytalankodókat. Emellett szigorítják a medve etetéséért járó bírságokat és növelik a büntetéseket. A tervek szerint akár a járművét is elkobozhatják annak, aki természetvédelmi területekre engedély nélkül hajt be motorbiciklivel, motoros szánnal, autóval vagy egyéb járművel, kivéve a közutakat, az erdei utakat, amelyeken tábla vagy sorompó nem tiltja a behajtást, valamint a kifejezetten erre a célra kialakított és jelzéssel ellátott területeket.

A Hargita megyei önkormányzat közleménye szerint ugyanakkor a csíkszentdomokosi fórumon a községek polgármesterei és vadgazdálkodási egyesületek képviselői megkérdezhették a tárcavezetőtől, hogyan kell értelmezni a problémás medvék kiemelésére vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet.

A közlemény szerint a fórumon elhangzott: a jogszabály lehetőséget teremt rá, hogy helyben és azonnali döntést hozhassanak, amelyre már nem kell bukaresti jóváhagyásra várni. Medvetámadás esetén a 112-es egységes segélyhívó számon történő bejelentést követően a településeken működő azonnali beavatkozásra jogosult egység avatkozhat be. Ennek az egységnek tagja a polgármester, a helyi csendőrség, a vadgazdálkodási egyesület és egy állatorvos.

Tánczos Barna miniszter arra biztatta a jelen lévő önkormányzati vezetőket és vadgazdálkodókat, hogy éljenek az elfogadott jogszabály adta lehetőségekkel. A tárcavezető hozzátette: a kormányrendelet nem oldja meg a problémát teljes mértékben, hiszen ez a jogszabály csak a kritikus helyzetekre érvényes. A 140 egyed eltávolítását előíró, úgynevezett megelőzési kvótával kapcsolatban elmondta: az egész országban még nyolcvan egyed kiemelésére van még mindig lehetőség. Kifejtette: országos ellenőrzést végeznek, hogy onnan, ahol nem éltek a medvék eltávolításának lehetőségével, átcsoportosítsák a kilövési engedélyeket úgy, hogy azokon a településeken használhassák, ahol nagyobb gondot okoznak a nagyragadozók.

– Komplex probléma a medvekérdés. Óriási szükség van a vadgazdálkodási egyesületek, önkormányzatok támogatására, és kell a minisztériumi háttér a kifizetésekhez és a jogszabályok jóváhagyásához – tette hozzá a környezetvédelmi miniszter.

A közlemény szerint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke sikernek nevezte a pénteki találkozót emlékeztetve, hogy Csíkszentdomokos a medvekérdésben egy fontos helyszín, hiszen öt évvel ezelőtt is innen indult a székelyföldi gazdák bukaresti tüntetése.

– Öt évvel a tüntetést követően most arról beszélhetünk, hogy van megoldás. Óriási előrelépés, amiért köszönet illeti Tánczos Barna minisztert, Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét és a teljes RMDSZ parlamenti frakcióját. Nagyon fontos, hogyan kerül a törvény alkalmazásra. Azok, akiknek alkalmazniuk kell, polgármesterek, vadgazdálkodók közösen kaphattak válaszokat. Egyértelmű, hogy további lépésekre van szükség. Fokozatosan tudunk előrehaladni, amely kiemelt támogatást igényel mindannyiunk részéről. Bízunk benne, hogy a biztonság visszaállhat, és a hagyományos gazdálkodást a medvepopuláció túlszaporulata nem fogja veszélyeztetni – idézte a közlemény Borboly Csabát.

HN-összefoglaló

: an accessible web community