Medve tartja félelemben a fitódiakat és a szentlélekieket

[dropcap]T[/dropcap]öbb olvasónk is arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben a fitódi, illetve csíkszentléleki portákra éjjelente mondhatni folyamatosan bejár a medve, kisebb-nagyobb károkat okozva, illetve állandó félszben tartva az ott élőket. A Csíkszeredától nem messze eső Fitódon a múlt hét elején négy kutyát tépett szét a medve, majd a hét további részében a szomszédos településen, Csíkszentléleken garázdálkodott: itt minden egymást követő éjszaka betért az udvarokba, megrongálta a kerítéseket, a gyümölcsfákat, vagy más módon okozott kárt.
Szerdán hajnalban Csíkszent­lélek Alszeg tízesében egy méhkaptárt tört össze, illetve több kerítést is megrongált, másnap a katolikus templom környékén több lakos udvarára járt be. Szombat hajnalban pedig megismétlődött a fitódi eset: ezúttal a Boroszló tízesbe ment be a medve egy udvarra és tépte szét a házőrzőt, majd vasárnapra virradólag újabb két kutyát pusztított el.
A községben állandó jellegű beszédtéma a medvejárás, amely viszont korántsem szokatlan jelenség, hiszen már a múlt év őszén – októberben – is rendre bejárt a településre a nagyvad, igaz, akkor „csak” gyümölcsre pályázott.

HN-információ

: an accessible web community