Maroshévíz: Egyesületi beadvány

Maroshévízi látványosságok rendbetételét szorgalmazzák Fotó: Czirják Károly

Több pontból álló beadványt nyújtott be a helyi önkormányzathoz a maroshévízi Urmánczy Nándor Egyesület, többek között a magyar nyelvű utcanévtáblák elhelyezését, a turisztikai szempontból kulcsfontosságú helyszínek rendbetételét kérik.

Minden évben 2008-tól kezdődően hasonló be­adványokban fogalmazzák meg ötleteiket, meglátásaikat, kéréseiket a maroshévízi Urmánczy Nándor Egyesület Egyesület tagjai a helyi önkormányzat felé. A több pontot tartalmazó beadvány évente kiegészül új igénylésekkel is, idén azt kérték, hogy a város testvértelepüléseiről – Budapest XV. kerületéről, valamint a szintén magyarországi Marcaliról – nevezzenek el utcákat.
– Több, utcákkal kapcsolatos ötletünk született, legelső közülük, hogy maroshévízi hírességekről nevezzünk el néhányat, emellett magyar nyelvű utcanévtáblák elhelyezését is kértük, idén másodszor. Szeretnénk ugyanakkor a testvértelepülésekről is elnevezni némelyiket, hiszen az említett két településen is van Maroshévízről elnevezett utca – mondta a beadvány kapcsán Czirják Károly, az Urmánczy Nándor Egyesület elnöke.
Hozzátette: több, a turizmus fellendülését szolgáló ötlettel álltak elő, közülük pár meg is valósult, például a termál vízeséshez vezető út építése, a Bájos-tetői kilátó elkészítése, a zsidó fürdő melletti termálforrás, valamint az Urmánczy fedeles híd rendbetétele.
Fontosnak tartják továbbá a Kis Margit-sziget kitakarítását, kivilágítását, sétányok kialakítását, a Jégbarlang és a Lakatosok barlangjának, valamint a Vállcellai-szurdoknak a kiépítését: elképzelésük szerint ezen intézkedések besegítenének a település, illetve az egész térség turisztikai fellendülésébe.
A kétnyelvű beadványban a város kórházának elnevezését is kérik többedszerre: az egyesület az intézmény néhai sebészorvosa, dr. Bíró Ferenc nevének felvételét javasolja, mintegy tiszteletadásként hosszas orvosi munkásságáért.

Boncina-Székely Szidónia