Maroknyi emlékező a Nyergestetőn

Kozmási és csíkszentmártoni fiatalok előadása a Nyergestetőn Fotó: Daczó Dénes

Több kopjafa áll ma a Nyer­gestetőn, mint ahányan vasárnap emlékezni gyűltünk össze az 1848–49-es szabadságharc egyik utolsó csatájának helyszínén. A rövid megemlékezést a Bojzás Néptánccsoport és a Tuzson János Fúvósegylet előadása tette ünnepélyessé.

Kozmási és csíkszentmártoni fiatalok előadása a Nyergestetőn Fotó: Daczó Dénes
Kozmási és csíkszentmártoni fiatalok előadása a Nyergestetőn Fotó: Daczó Dénes

[dropcap]R[/dropcap]agyogó napsütésben emlékeztek tegnap a Tuzson János vezette nyergestetői ütközetre. A kozmási polgármesteri hivatal által szervezett ünnepség a nemzeti imával kezdődött, majd Bodó Dávid polgármester köszöntötte a jelenlévőket.
– A csíkiak számára, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősiességét, áldozatvállalását a Nyergestető testesíti meg. Úgy gondolom, hogy akik itt összegyűltünk, tanúbizonyságot teszünk magyarságunkról – fogalmazott kozmás polgármestere. Bodó Dávid hangsúlyozta: a Nyergestető számunkra mindig az erő-, a reménymerítés helye, az összefogást és az egységet jelképezi.
A megemlékezésen a csíki és háromszéki polgárok mellett részt vettek Kozmás testvértelepüléseinek képviselői is, akik a Kozmási Falunapokra érkeztek Csíkba.
A megemlékezésen Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke szólt a jelenlévőkhöz. A tanácselnök szerint „olyan emberekre, csapatra emlékezünk, akik példásan megmutatták, hogyan kell adott helyen, adott helyzetben ellátni a feladatokat”. Borboly Csaba szerint az igazi érték az, hogy az ember teszi a dolgát ott ahol van, abban a megbízatásban, abban a tisztségben, amivel meg lett bízva. Az elnök szerint 1848–49-ben volt összefogás, az emberek hittek Tuzon Jánosban, mert nem volt szélkakas.
– Pillanatnyi kicsi gazdasági haszonért, előnyért, tisztségért, rangért nem árulta el őket. Ezért álltak itt maréknyian, ezért ők a mi hőseink. Egymást nem árulták el. Egymásért, a helyi értékekért kiálltak. Két garasért, a helyi értékeket nem vetették el – fogalmazott Borboly Csaba.
Az ünnepi megemlékezésen a választott tisztségviselők közül alcsíki polgármesterek és Korodi Attila képviselő vett részt. A megyei tanács elnöke a jövő évi választásokra utalva kifejtette: sokan helyezkednek, számigálnak.
– Tuzson János és csapata nem hiszem, hogy arra gondolt volna, hogy következő évben választások lesznek és milyen tisztségekre pályázhatnak – fogalmazott az elnök. Szerinte a feladatokat kell vállalni, nem a tisztségeket. Meglátása szerint: a gazdasági és politikai életben is egyaránt kezd kialakulni egy kráter és a szélen mindenki hadakozik, harcol, küzd egymagában.
– Nagyon fontos, hogy arra gondoljunk, hogy akik itt harcoltak, nem engedték, hogy a közép szétessen, hogy kialakuljon a vákuum. Nem engedték, hogy centrumnélkülivé váljon egy közösség. Ha mindenki teszi a maga helyén a dolgát, akkor nem volt hiába az áldozat.
Az ünnepségen, közös ima után, a kegyelet koszorúit helyezték el az emlékmű talapzatánál.
A kozmási és a csíkszentmártoni fiatalokból álló Bojzás Együttes rövid előadása színesítette az emlékezést. Az egyórás ünnepség a Székely himnusszal zárult.

Daczó Dénes

: an accessible web community