Márkanépszerűsítési fogások

Hosszas kimaradás után a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara újraindítja a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégiumot, ennek keretében vendégelőadásokkal ad lehetőséget diákjainak az egyetemi tanulmányok kiegészítésére. Barangolások a social media marketing világában címmel tartott előadást elsőként a Szakkollégiumban Sikó-Barabási Gyopár social media szakember.

Sikó-Barabási Gyopár volt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Bölöni Farkas Sándor Szakkollégiumának vendége, a másfél órás előadáson bárki részt vehetett a Google Meet felületén, közel 30 érdeklődő csatlakozott. Szó esett a reklámkampányokat megelőző kutatás fontosságáról, ahhoz, hogy a megfelelő célcsoportot a megfelelő közösségi felületen tudják megszólítani, elérni. Megtudtuk, hogy ezeket a közösségi oldalakat továbbá közösségépítésre, márkaismertetésre, a márka értékének növelésére is lehet használni, de akár márkakövetek megtalálására vagy adatbázis építésre is. A szakember kiemelte, habár a közösségi oldalakon gyorsan el lehet érni a célközönséget, gyorsan sokat eladni a termékből mégsem lehetséges.

Sikó-Barabási Gyopár rávilágított a koronavírus okozta változásokra a social media világán belül: bizonyos felületek, mint az Instagram nagyobb népszerűségnek örvendtek a világjárvány előtt, míg mások – mint a TikTok – berobbantak a köztudatba és villámgyorsan elterjedt használatuk, nemcsak a tinédzserek, de a fiatal felnőttek körében is. Továbbá megjelentek a különböző élő közvetítések, élő bejelentkezések – esetünkben a Meet felületen –, webináriumok és podcast-ek.

– Mint látjuk a legtöbb fent felsorolt felület kapcsolattartó platform: az emberiség ezzel próbálta a karantén miatt korlátozott társas kapcsolatait életben tartani – jegyezte meg a szakember.

Sikó-Barabási Gyopár kiemelte, hogy a szakma rendkívül dinamikusan fejlődik, éppen ezért nem unalmas, és az embernek mindig képben kell lennie társadalmi eseményekkel. Egy social media szakember folyamatosan lépést kell tartson a változásokkal, és egy márka megbízottjaként azonnal kell reagáljon társadalmi problémákra, hiszen így foghatja meg legkönnyebben az embereket. A Real Time Marketing megismertetése során magyarországi IKEA és a Lidl közt lejátszott „húsgolyó gate” nevű, Facebookon történt szópárbajt emelte ki előadónk, ezzel a két vállalat marketing szakemberei mondhatni történelmet írtak. A két vállalat egymásra reagálva frappáns szópárbajba kezdett a „valódi svéd ízeket illetően”, ami a közösségi felület használónak nagy kedvtelését okozta, illetve következményként az IKEA raktáron lévő húsgolyóinak egésze elkelt a kampányt követően.  Jó példája a „dobozon kívüli gondolkodásra” az előző, amely tulajdonság minden a szakmában foglalkozó ember sajátja kell legyen. Ez a gondolkodásmód teszi lehetővé, hogy a közösségi oldalakon gyorsan reagáljanak, frappánsan és megkapóan akár GIF-ekkel, mémekkel, szóviccekkel vagy különböző játékokkal, amelyek népszerűsítik az adott márkát.

Az előadást követően a résztvevők kérdéseire válaszolt az előadó. A Sapi Népe kérdésére, miszerint a TikTok használható-e egyetemi reklámfelületként, elmondta: ha a toborzás a cél, akkor ez a közösségi oldal valóban lehetőséget ad a potenciális hallgatók megszólítására, hisz ők is használták már, mint „toborzó felület”.

Végül az internetes trollok is szóba kerültek.

– Hiába az előre megtervezett reklámkampány, rosszindulatú emberek mindig is akadnak, és őket is megfelelően kell kezelni, hiszen egy nagy márka nem hunyhat felettük csak úgy szemet. Ez a reagálás pedig gyors és frappáns kell legyen, tiszteletben tartva a márka imázsát, arculatát. Az internetes rosszakarókra jobb szellemesen, a meglepetés erejével reagálni, vagy pedig higgadtan és illedelmesen. Talán ezt mind magunkkal vihetjük. És ha a social media marketing világában nem is érezzük otthon magunkat, látnunk kell, hogy életünk szerves része lett, és mi is alakíthatjuk valamennyire reakcióinkkal, lájkolásainkkal, kommentjeinkkel – zárta beszélgetésünket Sikó-Barabási Gyopár.

Molnár Mónika