Mária-tisztelet Erdélyben

Bőjte Mihály ferences szerzetes megnyitja a kiállítást. Lelki gyarapodás Fotó: Balázs Árpád

A csíksomlyói kegyszobor 500 éves évfordulója alkalmából A csíksomlyói Mária-szobor 500 éve – Mária-tisztelet Erdélyben címmel nyílt emlékkiállítás tegnap a Csíkszeredai Városnapok keretében a Csíki Székely Múzeumban. A kiállítás a Mária-szobor olyan tárgyi emlékeit mutatja be, amelyeket első alkalommal láthat a nagyközönség. A tegnapi megnyitón a vendégeket Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere és P. Bőjte Mihály csíksomlyói ferences házfőnök köszöntötte, megnyitóbeszédet dr. Kovács András művészettörténész és Muckenhaupt Erzsébet muzeológus mondott. A rendezvény házigazdája Gyarmati Zsolt múzeumigazgató volt, közreműködött a Csíksomlyói Kegytemplom Kórusa. Az alábbiakban fr. Bőjte Mihály csíksomlyói ferences házfőnök gondolatait közöljük.

Bőjte Mihály ferences szerzetes megnyitja a kiállítást. Lelki gyarapodás Fotó: Balázs Árpád
Bőjte Mihály ferences szerzetes megnyitja a kiállítást. Lelki gyarapodás Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]E[/dropcap]gy szép csokrot nyújtunk át a kedves látogatóknak ezzel a kiállítással, amelyet most ünnepélyesen megnyitunk.
Mennyire szép egy gondosan összeválogatott virágcsokor, különösen akkor, ha a szeretet és a tisztelet ösztönzi a válogatást, az összegyűjtést, a csokor rendezését.
Ez a csokor, amit ma itt átnyújtunk – nem virágokból, hanem képekből, szobrokból és más szakrális tárgyakból áll, amelyeket egyenként a Szűzanya iránti szeretet és tisztelet ihletett, és amelyeket a legnagyobb Alkotó, az Isten által vezetett művészi kezek alkottak. Erre az alkalomra az itt kiállított tárgyakat gondos odafigyeléssel, szeretettel és szaktudással válogatták össze a szervezők. Így összegyűjtve, összhatásukban még jobban kifejezik és megjelenítik azt a lelkiséget, amely a Boldogságos Szűzanya 500 éves csíksomlyói kegyszobrát ihlette.
Ezek az alkotások hatással voltak egymásra, hatással voltak a szemlélőre, azokra, akik ezek előtt imádkoztak. Éppen ezért sajátos ez a kiállítás: mert átimádkozott tárgyakat láthatunk, és ezzel nemcsak a művészi értékük teszi figyelemre méltóvá, hanem ugyanilyen fontos a mögöttes vallásos tartalom is.
Adja Isten, hogy mi mindannyian és minden látogató a kiállított tárgyakat szemlélve, a műértéken túl lélekben is gyarapodjunk abban a lelkiségben, amely az alkotók kezét és szívét vezette!
Vigyük el a hírét ennek a kiállításnak, hogy minél több embert elérjen ennek az üzenete, és minél többeknek legyen maradandó élménye együtt látni ezeket a szép és igényes vallásos jellegű műtárgyakat!
Köszönettel tartozunk és hálásak vagyunk azért, hogy a Csíki Székely Múzeum felkarolta az ötletet, és helyet adott a kiállításnak. Köszönet mindenkinek, egyenként és közösen, akik áldozatot hoztak, szellemi, lelki és fizikai munkát fektettek be annak érdekében, hogy ez a jubileumi ünnepség részeként megálmodott kiállítás mára látható valósággá vált!