Maradandó érdemeikért

A magyar kultúra ünnepén, vasárnap adták át az idei Németh Géza-emlékdíjakat Csíkszeredában. A Németh Géza Egyesület 2000-ben alapított díjával évente olyan keresztény pedagógust és tanítványát tüntetik ki, akik tevékenységükkel hozzájárulnak a magyar kultúra megmaradásához. Idén Sándor Árpád, a Vámszer Géza Művészeti Népiskola igazgatója, csíkszentsimoni karmester és tanítványa, Bors Eszter vehette át a díjat.

Bíró István
Maradandó érdemeikért
Fotó: László F. Csaba

A Németh Géza-díj átadási ünnepségét a csíkszeredai unitárius templomban, a vasárnapi istentiszteleten tartották. A résztvevőket Kisgyörgy Borbála, a Németh Géza Egyesület tagja köszöntötte, majd a Petőfi-év alkalmából Bodó Levente és Tóth Magdolna szavalata teremtett méltó hangulatot a díjazáshoz.

László F. Csaba

Sándor Árpádot, a Vámszer Géza Művészeti Népiskola igazgatóját, a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar vezetőjét Sándor Klára pedagógus laudálta. Elhangzott: Sándor Árpád messzeföldön is elismert pedagógus, sokak példaképe, aki az általános iskolát szülőfalujában végezte, majd a csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskolában tanult, és közben elvégezte a Művészeti Népiskola szintetizátor szakát is. 2009-ben a Partiumi Keresztény Egyetem zenepedagógiai szakán szerzett diplomát. 2008-ban az újonnan alakult csíkszentsimoni fúvószenekar vezetője lett, és bábáskodott valamennyi csíkszéki fúvószenekar létrejötténél is. Jelenleg Csíkszentsimonban 92 gyermek tanítója.
– Sándor Árpád szeretetteljes pedagógusi munkájának köszönhetően egyre többen vesznek hangszert a kezükbe, megszeretik a zenélést, és indulnak el a zenei pályán. Csodálatos, hogy sok fiatal követi a tanár úr példáját, és választja ugyanazt a hivatást. Odaadó szeretettel és időkorlátokat nem ismerve támogatja diákjai fejlődését, hivatásának tekinti a magyar kultúra megőrzését, hagyományaink megismerését és átörökítését. Ahhoz, hogy 50, 100 év múlva is erős székely közösségek legyenek falvainkban, ilyen példaértékű népnevelőkre van szükség, mint Sándor Árpád – áll a laudációban.

László F. Csaba

Bors Eszter, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem végzős pedagógus hallgatójának tevékenységét Sándor Árpád ismertette.
– Bors Eszter olyan leendő pedagógus, akinek a példaadás a leghatékonyabb nevelési eszköze, aki szereti tanítványait és tekintélye van. Olyan pedagógus, akinek hangneme barátságos, nyelvezete kifinomult, stílusa egyedi és modora igényes. Nem keresi a népszerűséget, de szeretetközvetítő, aki a szabályok betartása mellett rugalmas és könnyed. Olyan, aki kiegyensúlyozott, érett és kisugárzik belőle a személyes állásfoglalása. Ezért javasoltam Bors Esztert a Németh Géza-díjra – hangzott el a laudációban.

László F. Csaba

Sándor Árpád azt mondta, megtiszteltetés számára a Németh Géza-díj, amelyet elsősorban a szüleinek köszönhet.
– Szeretném megköszönni szüleimnek ezt a díjat, mert azt, hogy itt állhatok önök előtt, nekik köszönhetem. Ők tanítottak, neveltek, támogattak és támogatnak a mai napig. Nekik köszönhetem, hogy nemcsak örököltem, hanem ezt tanultam, hogyan kell jól foglalkozni a gyermekekkel, tanítványokkal – mondta a karmester.

László F. Csaba

A díjat Németh Géza református lelkész, volt ’56-os politikai fogoly, a budapesti Reménység Sziget létrehozója és működtetője tiszteletére, 2000-ben alapította a néhai tiszteletes nevét viselő csíkszeredai egyesület. Céljuk felhívni a figyelmet a pedagógusi munkára és a magyar kultúra ápolására. A Németh Géza-díjjal 2003 óta 24 személyt tüntettek ki.

László F. Csaba

A vasárnapi ünnepség az idei kitüntetettek előadásával, illetve Solymosi Alpár unitárius lelkész áldásával és a Himnusz eléneklésével zárult.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!