Már nem Kányádi Szilárd a Csíki Játékszín igazgatója

Lemondott Csíkszereda önkormányzata színházának éléről Kányádi Szilárd, helyére ideiglenesen Bartalis Gabriella színművészt nevezték ki. A leköszönő igazgató Gyergyószentmiklóson folytatja pályafutását. A társulat pénteken mutatja be új produkcióját Csíkszeredában.

Az Én és a kisöcsém című operett bemutatójára készül a Csíki Játékszín társulata, a darabot pénteken fogják először előadni. Hosszú idő eltelte után nézők is lehetnek az eseményen, a nézőtér 30 százalékát tölthetik meg az érdeklődők – mondta el a bemutató alkalmával szervezett sajtóese-

ményen Bartalis Gabriella megbízott igazgató. A színművész azt követően kapott ideiglenes vezetői megbízást, hogy Ká­nyá­di Szilárd október 30-án benyújtotta felmondását, és december 1-jével letelt a 30 napos felmondási ideje. Bartalis Gabriella a Hargita Népe érdeklődésére elmondta: az előtte álló időszakban fő feladata a színház működésének biztosítása lesz, ezenkívül külsős szakemberek bevonásával művészeti tanácsot hoz létre a következő évad előkészítése céljából. Lapunk érdeklődésére kifejtette: nem zárkózik el attól, hogy részt vegyen az igazgatói tisztségért kiírt versenyvizsgán, ám ehhez ismernie kell a majdani pályázat feltéte-

leit, és meghatározóak lesznek a 120 napos megbízásának tapasztalatai is.

Kányádi Szilárd felmondásával kapcsolatosan elmondta: emberi és szakmai indokok vezették el ehhez a lépéshez. Mint fogalmazott: úgy érzi, jelenleg nem az ő elképzeléseire van szüksége a Csíki Játékszínnek. Kifejtette: amennyiben szeretett volna hosszú távon gondolkozni és „mindent egy lapra téve” a csíkszeredai társulat élén dolgozni, akkor elkerülhetetlenül személyi változásokat szeretett volna a művészeti társulatban és az irodai személyzetben is. Végül úgy látta, az igazgatósága kezdetén és közben megfogalmazott kérdéseire olyan egyértelmű válaszokat kapott, amelyek egyenesen vezettek lemondásához. Újságírói kérdésre Kányádi Szilárd elárulta: január elsejétől a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház színművészeként fogja folytatni pályafutását. Hozzátette: nem elképzelhetetlen, hogy a későbbiekben is együttműködjön majd a csíki társulattal, hiszen „nem a Csíki Játékszínre mondott nemet, csupán az igazgatói tisztségre”.

Vidám darab a zavaros időkben

Az Én és a kisöcsém című előadást pénteken láthatja először a csíki közönség. Kányádi Szilárd rendező a darab kapcsán elmondta: a népszerű dallamokkal, slágerekkel tűzdelt előadás felhőtlen szórakozást, kikapcsolódást, vidám perceket kínál a nézőknek, így „kapóra jön” a koronavírus-járvány időszakában. A darabot az előző évad bérleteivel lehet megtekinteni, a fennmaradó helyekre az előadások kezdete előtt egy órával lehet belépőt vásárolni a Csíki Játékszín jegypénztárában. Az előadást a járványügyi szabályozásnak megfelelően szünet nélkül játsszák. 

Az előadás a magyar kormány, a Miniszterelnökség – Nemzet-

politikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.Farkas Endre