Már kérhetők a vágópontnyitási engedélyek

Vágott bárány a csíkszeredai vásárcsarnokban. Március végétől érkezik a húsvétra való

Mind a helyi juhtartó gazdák, mind a biztonságos árut kereső vásárlók számára a 21-es szám lesz idén is a nyerő. Azokon a húsvéti ünnepi asztalra szánt bárányokon ugyanis, amelyek bélyegzőjén a 21-es szám szerepel, azt jelenti, hogy a hús a térségből, Hargita megyében engedélyezett és hatóságilag ellenőrzött bárányvágópontokról származik. Az ideiglenes vágópont-nyitási szándékaikat már jelezhetik a szakhatóságnak a gazdák: a bárányok vágása március 30-tól indulhat.

Nem tanácsolja az élelmiszerbiztonsági pecsét nélküli, ismeretlen helyről vagy állategészségügyi felügyelet nélküli vágásból származó bárányhús vásárlását Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője.

Ellenőrzik a termelőket, forgalmazókat
A megyei főállatorvos nem titkolja, húsvéti ünnepek közeledtével a hatósági állatorvosok a visszaélések és az esetleges fertőzések megelőzése érdekében a boltokban, a feldolgozókban, a gazdaságokban és a közutakon is megyeszerte sűrűsítik az ellenőrzéseket. A nagyító alá kerülő termékek között főleg a tej, a hús, a hal és a tojás dominál.
„Március 22. és május 1. között – a szombat-vasárnapokat is beleértve – külön munkaprogram szerint szervezzük a tevékenységünket, annak érdekében, hogy minél nagyobb felügyeletet biztosítsunk a húsfeldolgozókban, a mészárszékekben és a közétkeztetési egységekben, idesorolva a vendéglőket, cukrászdákat is. Fokozzuk a hatósági ellenőrzéseket az élelmiszerboltokban, a cukrászlaborokban, a kereskedelmi egységekben. Mindkét ünnep előtt és alatt – tehát a nyugati keresztény és a keleti, ortodox húsvéti ünnepek alkalmával – is igyekszünk állandó jelenlétet biztosítani. De ahhoz, hogy az ünnepek zavartalanul teljenek, a fogyasztók felelősségteljes magatartása is szükséges. Épp ezért mindenkit megkérek, hogy az ünnepi asztalra csak olyan élelmiszert vásároljanak, ami ellenőrzésen esett át. Tehát út széléről, idegenektől, alkalmi árusoktól, a járművek csomagtartójából ne vásároljanak húst, a saját biztonságuk érdekében” – hangsúlyozta Ladó doktor.

Nyithatók az ideiglenes vágópontok
A bárányhús értékesítésében érdekelt gazdáknak idén is lehetőség nyílik az ideiglenes bárányvágópontok megnyitására. Az engedélyezett és az állatorvosi felügyelet mellett működő vágópontok március 30-tól, azaz a közeli katolikus és protestáns húsvéti ünnepeket megelőzően öt nappal kezdhetik meg tevékenységüket. Az ideiglenes működési engedély esetükben április 3-ig érvényes, amit viszont az érdekeltek az ortodox húsvétra, azaz az április 21. és május 1. közötti periódusra is igényelhetnek.
„Az ideiglenes vágópontok reggel 7-től délután 5 óráig működhetnek, állandó állatorvosi felügyelet mellett. Az engedélyeztetés annyiban változott, hogy a vágópontért idéntől az illető település polgármesteri hivatala is felelősséget kell vagy kellene vállaljon. Tehát a vágópontnyitást kérelmezők a helyi önkormányzat által láttamozott igénylésére bocsátjuk ki az ideiglenes működési engedélyt. A kollegáink természetesen ellenőrzik, hogy a vágópont eleget tesz-e az engedélyhez szükséges minimális feltételeknek: itt elsősorban tiszta, mosható falakra, a hideg és meleg vízre van szükség, illetve az állatjóléti szabályok betartására. Az itt levágott bárányokat vágás előtt, illetve vágás után is állategészségügyi vizsgálatnak vetjük alá, így ezekről az ideiglenes vágópontokról csakis egészséges bárány kerülhet a fogyasztók asztalára. Az ellenőrzésről egy 3,5 centiméter átmérőjű bélyegző tanúskodik, ami a megye azonosítószámát is tartalmazza. Hargita megyében levágott bárányok esetében a 21-es szám szerepel. A pecsétet általában a combra és a lapockára ütik az állatorvos-kollégák, annak érdekében, hogy a bélyegző a félbe vagy a negyedbe vágott bárányon is látszódjon” – szögezte le a megyei főállatorvos. A Hargita megyei főhatósághoz egyelőre még egyetlen ideiglenes vágópontnyitási kérelem sem érkezett.

Domján Levente