Már fogadják a támogatási kérelmeket

Fotó: Domján Levente

Megjelent a Hivatalos Közlönyben az a rendelettervezet, amely kis értékű – de minimis – támogatási lehetőséget ír elő az étkezési burgonyát termelő gazdák számára. A támogatást igénylő gazdák július 15-ig el kell küldeniük elektronikus formában, vagy személyesen kell leadniuk a kéréseiket a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságnak.

Egészen július 15-ig nyújthatják be támogatási kérelmeiket a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságnak azok a gazdák, akik élnének a de minimis támogatással.
– Hétfőn jelent meg a 782-es kormányhatározat, amely egy minimum támogatást ír elő az étkezési burgonyát termesztő gazdák számára. Ezek a gazdák maximum 200 euró hektáronkénti támogatásban részesülhetnek. Azért emeltem ki, hogy maximum, mert 15 millió lej a keretösszeg. Ez határozza meg az össztámogatott területet, és hogyha több kérést nyújtanak be, akkor csökkenhet a támogatás összege, de nem nagy a valószínűsége ennek – mondta el lapunknak Romfeld Zsolt, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.
A jogszabálytervezet szerint ezt a de minimis támogatást azok a gazdák igényelhetik majd, akik legalább harminc áron termelnek burgonyát, a hektáronkénti termelés pedig el kell érje legalább a 15 tonnát. Ebből a 15 tonnából legalább hat tonnát értékesíteni kell június 6. és november 29. időszakban, amelyet számlával bizonyítani is kell. Azt a mennyiséget, amelyet nem sikerült értékesíteni, raktározni kell, ezt is kell bizonyítani, akár személyes felelősségre írt nyilatkozattal is. A gazdálkodók termelését is ellenőrizni fogják, ahogyan a vegyszerezési naplót is. Fontos tudni, hogy egy gazdaság három egymást követő gazdasági évben legtöbb 20 ezer euró de minimis támogatást igényelhet és kaphat meg.
– Mi már a támogatással kapcsolatos fontos tudnivalókat közöltük azokkal a gazdákkal, akiknek megvan az elérhetőségük. Várjuk a gazdákat, minél előbb nyújtsák be támogatási kérelmeiket. Biztatni szeretnék mindenkit, hisz ezekben az időkben ezek a csekély összegű támogatások is jól jönnek egy gazdaság életében – vélekedett az igazgató.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community