2021. május 11, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

Majdnem végleges versenynaptárak

A Nemzetközi Automobil Szövetség közzétette az idénre szóló végleges versenynaptárát, a hazai szakszövetség viszont a január 30-i közgyűlésen fogadja el a román bajnokik időpontjait. A rali-vébé első futamát január végén, az Eb első versenyét februárban tartják, itthon viszont e hónapban lesz egy hórali.

Közzétette a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az idei versenynaptárat, a Román Autósport Szövetség (FRAS) viszont a január 30-i éves közgyűlésen szavazza meg a honi bajnokik végleges időpontjait. A román versenynaptárban ideiglenesen hét bajnoki futam szerepel, idén is – akárcsak az elmúlt két évben – a Hargita Rali zárja majd a román országos bajnokságot.
Az idei rali-világbajnokság első futamát – hagyományosan – Monte Carlóban rendezik január 19. és 24. között, az Európa-bajnokság első versenyére Lettországban kerül sor február 5. és 7. között, a Forma–1-es szezon március 20-án Ausztráliában kezdődik, a hazai raliévad pedig a Brassó Ralival indul március 17. és 20. között. A túraautó-vébé naptárában március 20. szerepel az első futam dátumaként, ám ennek még nincs helyszíne. A gyorsaságimotoros-világbajnokság is március 20-án kezdődik.

Havas verseny Kovásznán
Kilencedik alkalommal rendezik meg január 16-án és 17-én a Kovászna Téli Ralit, amely a 2007-es évtől kezdődően a 2014-es évet kivéve az első hivatalos verseny volt Romániában. A 2014-es szünet a hóhiány miatt következett be. A Sepsiszentgyörgyi Auto Crono SK idén viszont az elmúlt évekhez képest nagyobb viadalt tervezett, ugyanis a Kovászna Téli Rali két versenyből áll: a résztvevők választhatnak egy rali sprint és egy teljes rali között.
Szombaton, január 18-án hat gyorsaságit – összesen 75,2 kilométert – kell teljesítenie a mezőnynek, ez ugyanakkor a rali sprint össztávja is, aki pedig a Téli Ralit választja, az másnap még négy szelektíven – 53,6 kilométeren – is autózhat. A versenyre licenccel rendelkező pilóták, valamint licenc nélküli sportolók is benevezhetnek, utóbbiaknak kell egy autósklub ajánlása az iratkozáshoz. Részletek az autocrono.ro internetes honlapon olvashatók.

Lesz másodosztály is
Újítással készült a 2016-os versenyévre a Román Autósport Szövetség (FRAS) is: bevezetik a másodosztályt. A hazai bajnokság a FRAS tervezett versenynaptára szerint hét futamból állna majd, ám a Bákó Rali szervezői bíróságon készülnek megtámadni a Szövetségi Tanács azon döntését, miszerint a moldvai versenyt nem iktatták be a versenynaptárba. A FRAS közgyűlésére január 30-án kerül sor, ekkor véglegesítik a versenynaptárat és ekkor derül majd ki, hogy nyolcadik versenyként a Bákó Rali benne lesz-e a hivatalos naptárban.
A másodosztályban nyolc – vagy a Bákó Ralival kilenc – futam lesz előreláthatólag, a helyszínek egy kivétellel azonosak az országos bajnoki viadalokkal, a kivétel a szezonzáró Temes Rali.
Idén is két nemzetközi futam lesz Romániában, az Arad és a Delta Rali ugyanis az Európa-kupa-kiírásban is szerepel.
A román tervezett rali-versenynaptár: március 18–19.: Brassó (aszfalt, ob 2. is); április 15–16.: Kolozs Rali (aszfalt, ob 2. is); május 13–15.: Arad Rali (murva, Ek és ob 2. is); június 2–4.: Delta Rali (murva, Ek és ob 2. is); július 22–23.: Szeben Rali (aszfalt, ob 2. is); szeptember 9–10.: Iaşi Rali (murva, ob 2. is); szeptember 16–17.: Temes Rali (aszfalt, csak ob 2.); október 7–8. Hargita Rali (murva, ob 2. is).
A Delta Rali időpontja változhat, amennyiben az egybeesne a választásokkal. A Szeben Ralinak még egyelőre nincs szervezője, a Bákó és Argeş Rali pedig pótversenyként szerepel.

Nemzetközi versenynaptárak
A 2016-os rali-világbajnokság időpontjai és helyszínei: január 18–24.: Monte Carlo; február 11–14.: Svédország; március 3–6.: Mexikó; április 21–24.: Argentína; május 19–22.: Portugália; június 9–12.: Olaszország (Szardínia); július 1–3.: Lengyelország; július 28–31.: Finnország; augusztus 18–21.: Németország; szeptember 9–11.: Kína; szeptember 29.–október 2.: Franciaország (Korzika); október 13–16.: Spanyolország (Katalónia); október 27–30.: Nagy-Britannia (Wales); november 17–20.: Ausztrália.
A 2016-os rali-Európa-baj­nokság időpontjai és helyszínei: február 5–7.: Lettország; március 10–12.: Kanári-szigetek (Spanyolország); április 7–9.: Írország; május 6–8.: Görögország; június 2–4. Azori-szigetek (Portugália); június 23–25.: Belgium; július 15–17.: Észtország; augusztus 4–6.: Lengyelország; augusztus 26–28.: Csehország; október 7–9.: Ciprus.
A 2016-os Forma–1-es világbajnokság időpontjai és helyszínei (zárójelben a pálya): április 3.: Ausztrália (Melbourne); április 10.: Kína (Sanghaj); április 24.: Bahrein (Szahír); május 1.: Oroszország (Szocsi); május 15.: Spanyolország (Barcelona); május 29.: Monacó (Monte Carlo); június 12.: Kanada (Montreal); június 26.: Nagy-Britannia (Silverstone); július 3.: Ausztria (Red Bull Ring); július 17.: Európai Nagydíj (Baku); július 31.: Németország (Hockenheim); augusztus 7.: Magyarország (Hungaroring); augusztus 28.: Belgium (Spa-Francorchamps); szeptember 4.: Olaszország (Monza); szeptember 18.: Szingapúr (Marina Bay); szeptember 25.: Malajzia (Sepang); október 9.: Japán (Szuzuka); október 23.: Amerikai Egyesült Államok (Austin); október 30.: Mexikó (Mexikóváros); november 13.: Brazília (Interlagos); november 27.: Abu-dzabi (Jasz Marina).
A 2016-os túraautó-világbajnokság időpontjai és helyszínei (zárójelben a pálya): március 20.: nincs még helyszín kijelölve; április 3.: Franciaország (Paul Ricard); április 17.: Szlovákia (Slovakia Ring); április 24.: Magyarország (Hungaroring); május 8.: Marokkó (Marrakech); május 28.: Németország (Nürburgring Nordschleife); június 12.: Portugália (Vila Real); augusztus 7.: Argentína (Termas de Río Hondo); szeptember 4.: Japán (Motegi); szeptember 25.: Kína (Sanghaj); november 6.: Thaiföld (Chang); november 27.: Katar (Losail).
A 2016-os gyorsaságimotoros-világbajnokság időpontjai és helyszínei (zárójelben a pálya): március 20.: Katar (Losail); április 3.: Argentína (Termas de Rio Hondo); április 10.: Amerikai Egyesült Államok (Austin); április 24.: Spanyolország (Jerez); május 8.: Franciaország (Le Mans); május 22.: Olaszország (Mugello); június 5.: Spanyolország (Barcelona); június 26.: Hollandia (Assen); július 10.: Németország (Sachsenring); július 17.: Nagy-Britannia (Silverstone); augusztus 14.: Ausztria (Red Bull Ring); augusztus 21.: Csehország (Brno); szeptember 11.: San Marinó (Misano); szeptember 25.: Spanyolország (Aragon); október 9.: Malajzia (Sepang); október 16.: Japán (Motegi); október 23.: Ausztrália (Phillip Island); november 6.: Spanyolország (Valencia).

HN-összeállítás

Kapcsolódó cikkek:

Azonnali tanácsülés: főként a járványhelyzet biztosítására szavaztak meg összegeket

Kedden online azonnali tanácsülésen szavazott meg összegeket a járványhelyzet biztosítására, valamint a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola tornatermének építésére Hargita Megye Tanácsa. Az ülés azonnali...

Videó – Hargita magazin 2021. május 11.

Mai műsorunk fő témája a Hargita megyében elindított mélyszegénység-konzultáció, de összefoglalót láthatnak Radu Székely államtitkár látogatásáról, a folyamatosan fejlődő Gyergyóremetéről, valamint egy ajándékba kapott...

Vakcinaútlevél: az EU jóváhagyta a román modellt

Románia a Speciális Távközlési Szolgálat(STS) támogatásával vezeti be az unió országaiban szabad mozgást biztosító vakcina útleveleket. A szolgálat bejelentette: az EU szintjén működő műszaki...

Legfrissebb