2021. október 26, kedd.

Magyarországon rendezik a 2024-es versenyt

Újabb világversenyt rendezhet Magyarország. Az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) Szegednek ítélte a 2024-es gyorsasági Európa-bajnokság rendezési jogát. A Maty-éri pálya 22 év után ad majd otthont ismét kontinensviadalnak.

Elégedetten nyugtázták a sportdiplomáciai sikert a magyarországi szakszövetség vezetői.
– Az elmúlt években számos nagy eseményt rendezett Magyarország és Szeged, de azok mind a nemzetközi szövetség égisze alá tartozó versenyek voltak. Rendeztünk világbajnokságot 2011-ben és 2019-ben, és több világkupát is. Jövőre az ifi és U23-as világbajnokság szintén Szegeden lesz. Ezek mind az ICF eseményei, az ECA égisze alá tartozó rendezvény viszont régóta nem volt nálunk. Ezért is jött az ötlet, hogy megpályázzuk a 2024-es Európa-bajnokságot – mondta Kárai Péter, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) alelnöke és az ECA vezető testületének tagja az MKKSZ honlapján. Magyarország eddig egyszer, 2002-ben rendezett felnőtt gyorsasági Eb-t. Az akkori kontinensviadalnak is Szeged adott otthont, a hazai csapat 10 arany-, 7 ezüst- és 2 bronzéremmel zárt.
Szeged mellett a lengyelországi Poznan, a bulgáriai Plovdiv és a csehországi Racice pályázott még az esemény megrendezésére. Kárai Péter elárulta, hogy az ECA technikai delegáltja – akinek a javaslatát mindig meghallgatják a döntés előtt –, Jovana Stanojevic is egyértelműen Szegedet jelölte meg ideális helyszínnek.
„Azt mondta, hogy Szeged már régen rendezett európai eseményt, ellentétben a többi jelölttel. Emellett a szegedi pálya egyszerűen fantasztikus, valamint ami nagyon fontos, hogy itt a televíziós közvetítés is világszínvonalú. Végül, mivel 2024 az olimpia éve és Magyarországon hatalmas népszerűsége van a sportágnak, miért ne használjuk ezt ki és vigyük oda az Eb-t, ahol a legnagyobb a közönség” – mondta az MKKSZ alelnöke. Hozzátette: a következő három Európa-bajnokság mindegyike igazán különlegesnek ígérkezik.
„2022-ben, Münchenben debütál a sportág a multisport Eb-n. 2023-ban, Krakkóban az Európa Játékok keretein belül lesz a kontinensviadal. 2024-ben pedig a sportág szentélyébe, Szegedre is visszatérünk” – fogalmazott. A pályázatban május 23–26. szerepel lebonyolítási dátumként, ez viszont még változhat.

MTI

TOVÁBBI CIKKEK:

Két méteres távolság kötelező az egyházi szertartásokon

A templomokban, gyülekezeti helyeken személyenként 2 négyzetméteres felületet kell biztosítani, és a híveknek minimum 2 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól – így szól az...

Más szemében a szálkát

A minap láttam a Facebook kezdőlapon egy videót, ahol egy kedves úriember egy medvét kínált étellel. Valószínű ez nagy dolog, nem mindennapi, nem az...

Para Pista

– És akkor elraboltak a földönkívüliek. Elmeséltem nekik, milyen az élet az országban, ahol élek. Együtt sírtunk…

Legfrissebb