2021. június 22, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

Magyar pilótákat is várnak a székelyföldi versenyre

Huszonharmadik alkalommal rendezik meg idén a Hargita Ralit, amely a román bajnokság zárófutama lesz. Az október 9-én és 10-én sorra kerülő verseny főhadiszállása az elmúlt két évhez hasonlóan Szé­kely­udvarhely lesz, a szakaszok közül az elmúlt kiíráshoz képest csupán egy marad ugyanabban a konfigurációban, ám újnak mondható helyszín nem lesz. Magyarországi sportolókat is vár a szervező.

Az idei Hargita Rali útvonalának térképe. Három szelektíven három-három alkalommal megy végig a mezőny
Az idei Hargita Rali útvonalának térképe. Három szelektíven három-három alkalommal megy végig a mezőny

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a székely­földi viadal zárja a román ralibajnokságot, október elején immár 23. alkalommal rendezik meg a Hargita Ralit. A Maxx Racing ezúttal is Székely­ud­var­helyt választotta a verseny főhadiszállásának, a szakaszok helyszínein már rendeztek versenyt, ám a szelektívek mégis újak lesznek a pilóták számára. A versenyre a szervező idén is több magyarországi pilótát vár. A viadal névadó szponzora viszont nem változott az elmúlt évhez képest, a Maxx Racing és a Hargita Gyöngye Rt. a tavalyi remek visszhangok alapján idén is partnerként dolgozik együtt a rali jó lebonyolítása érdekében.

A pályák
Nem meglepő, hogy a Hargita Rali szervezője az elmúlt két évben használt pályákon képzelte el az idei viadalt is. Ám az egykori pilóta, Ferencz Csaba igazi versenyzői szemmel választotta ki a szelektív szakaszokat, és sikerült ezúttal is meglepetést okoznia. A Maxx Racing vezetője a pályaválasztásokkal igazi kihívás elé állítja majd a résztvevőket.
– Egy kompakt viadalt terveztünk az idénre, szem előtt tartva a versenyzők igényeit is. A szu­per­szpeciált leszámítva három kü­lön­álló szelektív lesz, amelyet há­rom-három alkalommal teljesítenek majd a pilóták. Mivel a 9-es – az elsőkerék-meghajtású autók – géposztály az egyik legnépesebb a román bajnokságban, ezért figyelembe vettük azt is, hogy ebben a csoportban versenyzők ne legyenek túl nagy hátrányban az összkerék-meghajtású gépekkel szemben – mondta Ferencz Csaba. A rali szervezője szerint minden pályán van úgynevezett nézőbarát hely, így sok szurkolóra számítanak.
Dietrich Árpád emléke előtt tisztelegve a verseny leglátványosabb szakasza a Hargita Rali megálmodójának – és húsz kiadást szervezett – nevét viseli. Az elmúlt két évben a Madarasi-Har­gita szakaszt nevezték el Dietrich Árpádról, idéntől viszont a Szé­kelyudvarhely központjában sorra kerülő szuperszpeciál viseli az egykori Hargita Rali szervezőjének nevét. Ezt többek között azzal indokolta a verseny szervezője, hogy amennyiben a jövőben változna a rali besorolása, és murva helyett aszfaltutakon rendeznék, a székelyudvarhelyi szuperszpeciál úgyis része lesz a viadalnak.
A verseny nevével megegyező szakasz, a Hargita nevű szelektív lesz a leghosszabb az idei viadalon. Viszont ez a szelektív – ahogy a többi is – az elmúlt kiíráshoz képest ellentétes irányban zajlik majd: a rajt a Madarasi-Hargitán lesz a tengerszinttől mintegy 1500 méteres magasságból, a cél pedig 11,5 kilométer megtétele után Szentegyháza északi bejárata 860 méteres tengerszinti magasságig. A pálya felső fele eléggé veszélyes, ám annál inkább nézőbarát, míg az alsó szakasza nagyon gyors.
– A Hargita nevű szelektív eleje kissé próbára teszi majd a pilótákat, ott ugyanis sok a kanyar, ám a pálya kétharmada gyors és szűk úton vezet, mindez természetesen lejtmenetben. Egyszóval bátorságra és jól bemért féktávokra lesz szükségük a versenyzőknek – mondta a Maxx Racing vezetője.
A Homoródalmás nevet viselő szelektív a település nyugati kijáratánál kezdődik, Homo­ród­szentmárton határában Abásfalva felé fordulnak majd a pilóták, és a falu bejáratánál lesz a 8,2 kilométeres szakasz célja. – Nagyon jó a pálya murvafelülete, a szakasz első két kilométere emelkedő és sok a hajtűkanyar, a nézők számára pedig több olyan hely is van, ahonnan nagy területet beláthatnak a gyorsaságiból. A szelektív vége nagyon gyors, keskeny az út és sok az egyenes szakasz pici kanyarokkal – mondta a rali főszervezője.
A harmadik szelektív Homo­ródkeményfalva északi kijáratánál kezdődik, és 7,8 kilométer megtételét követően Ho­mo­ród­fürdőn érnek el a célig majd a versenyzők. – Az útfelület sima és keskeny, erdős részeken vezet keresztül, sok az egyenes rész és a gyors kanyar. Itt nagy sebességeket lehet majd elérni – mondta Ferencz Csaba.
Az említett három szelektívet a verseny első napján egyszer, a második napon pedig kétszer kell teljesíteniük a résztvevőknek.
Az egyetlen szakasz, amely megegyezik az elmúlt évi kiírásokkal, az az október 9-én sorra kerülő Dietrich Árpád szuperszpeciál, amelyet Székelyudvarhely központjában rendeznek majd meg a késő délutáni órákban, igaz, ennek rajthelye is módosult, a pálya vonala viszont nem.
A verseny nyitónapjának délelőttjén, október 9-én 8 és 13 óra között Bikafalva északi kijárata és a székelyudvarhelyi strand közötti 3 kilométeres murvás út lesz a hivatalos edzés – a shakedown – helyszíne.

A résztvevők
Annak ellenére, hogy a román bajnokság zárófutama a Hargita Rali, a viadal szervezője arra számít, hogy a pontvadászatban érdekelt pilóták többsége elindul a versenyen. Ezt főleg arra is alapozza, hogy több géposztályban még nyílt a bajnoki cím, ugyanakkor a versenyzők többsége szereti a Hargita Ralit.
– Az elmúlt években a romániai versenyzők mellett többen „ruccantak” át a Hargita Ralira Magyarországról, és ez az idén sem lesz másképp. Több pilóta már hónapokkal ezelőtt megkeresett, érdeklődtek és jelezték, indulni akarnak a székelyföldi viadalon. Tavaly nagyon elégedettek voltak a versennyel, a fogadtatással, és nem titkolom, néhányuk igazi showman volt a szuperszpeciálon – mondta Ferencz Csaba.
A szurkolók a tavaly osztatlan sikert arató Kőházi Károlyt várják a legjobban, a magyar BMW-s pilóta ugyanis nagyobb népszerűségnek örvendett a székelyföldi versenyen, mint a romániai sztárpilóták. Az elmúlt két évben egyébként csak magyar pilóták diadalmaskodtak a székelyföldi versenyen: 2013-ban Szabó Gergő, tavaly Botka Dávid nyerte a Hargita Ralit.
A 23. Hargita Rali médiatámogatója a Hargita Népe.

Útlezárások
A Hargita Rali alatt több teljes útlezárásra lehet számítani. Csütörtökön, október 8-án déltől vasárnap, október 10. reggelig a székelyudvarhelyi Kossuth Lajos utcát teljesen lezárják a közúti forgalom előtt.
Október 9-én 7 és 13.30 között Bikafalva északi kijáratától a vasúttal párhuzamos murva út lesz lezárva a székelyudvarhelyi Budvár utcáig, délután négy és este fél kilenc között pedig a város központi részén – Bethlen Gábor, Bethlenfalvi, Solymossy, Vásártér utca – lesz teljes útlezárás.
A Madarasi-Hargita és a Szentegyháza közötti murva út október 9-én 14 és 18, október 10-én 9 és 16 óra között lesz lezárva. A 132A megyei úton Homoródalmás és Homoródszentmárton között, valamint a 131A megyei úton Homo­ródfürdő és Homoród­szentmárton között október 9-én 15 és 19 óra, 10-én pedig 9 és 15 óra között lesz teljes útlezárás.
A ralit megelőző két napon a fent említett útszakaszokon a versenyzők pályabejárást tartanak 10 és 20 óra között, amely alatt az arrajárókat arra kéri a szervező, figyelmesen közlekedjenek.

Kapcsolódó cikkek:

A reményről

Azt olvasom egy okos ember, Morgan Larsson svéd író és médiaszemélyiség jóvoltából, hogy „…hosszú távon nem lehet úgy élni, mintha minden másodperc az utolsó...

Megnyílt a hazájukból elüldözött németek dokumentációs központja Berlinben

Évtizedes viták és előkészületek után hétfőn hivatalosan megnyitották Berlinben a második világháború után a hazájukból elüldözött németek történetét feldolgozó dokumentációs központot és múzeumot.   A második...

Szijjártó Péter: Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát

Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát, ugyanis a nemzeti közösségek sokhelyütt nehéz helyzetbe kerültek és támadás alatt állnak a...

Legfrissebb