Magyar aranyak, román rekordok

Popovici szállította a vizes-Eb első világrekordját Fotó: len.eu

A magyar küldöttség újabb érmekkel gazdagította éremgyűjteményét a római úszó-Európa-bajnokságon, a román David Popovici pedig a szombati világrekordja után tegnap este 200 méteres gyorsúszásban is aranyérmet szerzett.

Milák Kristóf országos csúccsal ezüstérmet nyert száz méter gyorson szom­baton, a római úszó-Európa-bajnokságon. A számot a román David Popovici világcsúccsal nyerte. A 200 méter pillangó 21 éves magyar olimpiai bajnoka 47.47 másodperccel csapott célba, ezzel a szám másik magyar döntősének, a 48.01-gyel ötödik Németh Nándornak a rekordját (47.69) adta át a múltnak. A 17 éves román Popovici 46.86 másodperces világcsúccsal diadalmaskodott; a brazil Cesar Cielo Filho rekordját (46.91) döntötte meg, amely 2009-ben ugyanebben az uszodában született, cápadresszben. Mihályvári-Farkas Viktória arany-, Jakabos Zsuzsanna ezüstérmet nyert 400 méter vegyesen a római úszó-Európa-bajnokságon, Kovács Benedek pedig ezüstérmet szerzett 200 méteres hátúszásban.
Vasárnap folytatódott a magyar éremgyűjtés, Milák Kristóf címét megvédve aranyérmet nyert 100 méter pillangón. A szám olimpiai ezüstérmese és világbajnoka 50.33 másodperces idővel csapott célba. Milák önmaga második, a magyar küldöttség harmadik aranyát szerezte az olasz fővárosban, ahol a csütörtöki nyitónapon a 4 x 200 méteres gyorsváltóval dia­dalmaskodott.
Szintén vasárnap a 4 x 100 méteres magyar férfi gyorsváltó ezüstéremmel gazdagította a magyar küldöttség gyűjteményét, a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Milák Kristóf összeállítású együttes 3:12.43 perces idővel csapott célba, közel két másodperccel elmaradva a nagy fölénnyel győztes házigazda olaszok mögött (3:10.50 perc). Akárcsak a csütörtöki nyitónapon a 4 x 200 méteres gyorsváltóban, záróemberként Milák ezúttal is óriásit úszott, és a negyedik helyről úszott fel a másodikra.
Hogy női 200 vegyesen lesz-e magyar érem, csak ma este dől el, a tegnapi előfutamok után még élnek a remények, hiszen Hosszú Katinka és Sebestyén Dalma is bejutott a középdöntőbe.
David Popovici vasárnap a legjobb idővel jutott a 200 méteres gyorsúszás döntőjébe, ahol tegnap este új ifjúsági Európa- és világcsúccsal (1:42.97) megszerezte a második aranyérmét is a római úszó-Európa-bajnokságon. A CS Dinamo 17 éves úszófenoménje a saját korábbi világcsúcsát (1:43.21) adta át a múltnak, úgy, hogy több mint két másodperccel gyorsabban ért célba, mint 1:45.60-as időt úszó második helyezett svájci Djakovic Antonio.

Szász Csaba

: an accessible web community