Magyar állampolgársági ügyintézésben segítenek Gyimesközéplokon

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete az Eurotrans Alapítvánnyal együttműködve kiszállást szervez Gyimesközéplok községbe.

Az érdeklődők október 14-én (csütörtökön), 18-án (hétfőn), 21-én (csütörtökön) 15 és 17 óra között a gyimesközéploki turisztikai információs irodában adhatják le a különböző eljárásokhoz szükséges irataikat. A dossziék összeállítása minden esetben díjmentes – adta hírül a területi szervezet.

Az alábbi ügyintézésekben nyújtanak segítséget:

  1. Honosítási kérelem benyújtása.
  2. Házasság, gyermek születése, haláleset vagy válás anyakönyveztetése.
  3. Tájékoztatás a személyazonosító igazolvány igényléséről.
  4. Tájékoztatás az anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben. 2018. január 1-től ugyanis a Magyarország területén kívül született és ott élő magyar állampolgár gyermek után is igényelhető az anyasági támogatás és a babakötvény. Az anyasági támogatás egy egyszeri szociális juttatás (jelenlegi összege 64 125 forint, ikergyermekek esetén gyermekenként 85 500 forint), amelyet az édesanya igényelhet a magyar állampolgárságú gyermek születését követő hat hónapon belül.

Igényelhetővé vált továbbá a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgár gyermekek számára a fiatalok életkezdési támogatása, vagyis az ún. babakötvény is. Ennek lényege, hogy a magyar állam letéti számlát nyit a gyermek számára, amelyre elhelyez egy 42 500 forint összegű egyszeri támogatást, amely a gyermek 18 éves koráig évente kamatozik, és ezt követően használható fel a fiatal felnőtt önálló életkezdéséhez.

A további részletekről az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének székházában (Csíkszereda, Mihai Eminescu utca 2/A szám) vagy a Magyar Ügyek Házában hétköznapokon 9 és 16 óra között, illetve a 0371 347 827 telefonszámon lehet érdeklődni.

HN-információ