Hirdetés

Magbörzére készülnek Gyergyószentmiklóson

Nyolcadik alkalommal, kisebb változtatásokkal idén is lesz vetőmagbörze Gyergyószentmiklóson, március 11-én: az évek óta épülő, fejlődő kiskertes mozgalom és a mögötte álló szakmai tudás által több százan tagjai ennek a közösségnek. Az idei rendezvény legnagyobb újdonsága, hogy a vetőmagok börzéjén csak otthonról hozott, csomagolt magokkal lehet részt venni: a szervezők célja, hogy visszakerüljön a tudástárba a magfogás és -tárolás.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Magbörzére készülnek Gyergyószentmiklóson
A vetőmagok értékét kiemelő eseményre készülnek Gyergyószentmiklóson Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Idén is a városi könyvtár emeleti termei adnak otthont az évek óta nagy érdeklődésnek örvendő eseménynek, ahol a vetőmagok csereberéje mellett gyakorlati tanácsokban bővelkedő előadásokat is hallhatnak az ideérkezők. A korábbi években több módon próbálkoztak a szervezők – a Gyergyói Kiskertes Mozgalom, a Halasági Csibi Egyesület és a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár – hogy személyes kapcsolatok építésével, a cserélt vetőmagok követésével tegyék igazán hasznossá az eseményt. Ezért idén új szabályt vezettek be, így valóban értékessé válhatnak a saját kertből származó vetőmagok.

– Hét év után először különválasztjuk a magok börzéjét az előadásoktól. Mindeddig az esemény vendége volt Jére Lajos magtermelő, de mivel többé nem tudja vállalni az ideutazást, eljött az ideje, hogy a közösségünk újratanulja a magtermesztést, és az egymás közötti cserebere révén biztosítsa a maggenerációk kiépülését a térségben – fogalmazott sajtótájékoztatón Bara István szervező. Hozzátette: természetesen mindazok, akik korábban a Gyergyói Kiskertes Mozgalom közösségi oldalán feliratkoztak, meg fogják kapni a Jére család által küldött magokat.

A szervezők arra biztatják az érdeklődőket, hogy akár néhány szem vetőmag csomagolásával, felcímkézésével vegyenek részt a börzén, a lényeg, hogy továbbadják, nyomon kövessék vetőmagjaik útját, és ezáltal kapcsolatot építsenek hasonló érdeklődésű kiskertesekkel.

Az a tervünk, hogy idén listázni fogjuk, ki milyen magot hozott, és arra ösztönözzük az ideérkezőket, hogy a magok átadásával apró tanácsokat is osszanak meg, majd kövessék nyomon, életképesek voltak-e azok. A maggenerációk kiépítése egyre fontosabbá válik: megfizethetetlen a megbízható forrásból származó vetőmag

– hangsúlyozta Bara Edit, kiemelve, hogy a saját kézzel csomagolt magokhoz a megnevezés mellett tüntessék fel, ki gyűjtötte és melyik településen, akár elérhetőséget is mellékelve.

A március 11-én, szombaton délután három órától kezdődő magbörze után a témához kapcsolódó előadások hallgathatóak: Ferencz Lehel kertészmérnök, Lukács Géza termelő és Bara István permakultúrával foglalkozó termelő beszélnek majd a zöldségmagtermesztésről és a vízgazdálkodás fontosságáról.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!