Magával ragadott az írás

Pál Dorka tizenöt éves, és nemrégiben adta ki saját verseskötetét. A csíkdánfalvi születésű lány kötetének címe Rejtelmes Igazság. A középiskolás alkotót kérdeztük ihletről, késztetésről, alkotásról.

 

– Honnan a verseskötet ötlete? Mi ihlette?

 

– Egy-két szerelmes verssel kezdődött az egész. Tavasz volt, a szerelem időszaka, így hát rímeket keresgélve hozzáláttam írni. Egy hónap elteltével újabb ötlettel rukkoltam elő, így ismét tollat ragadtam. Akkoriban még nem is sejtettem, hogy egyszer verseskötetem lesz. Aztán néhány hét múlva roppant meghökkentő fordulat történt az életemben, amelynek hatására érzékibb versek születtek. Egyszerűen nem bírtam ellenállni az írásnak! Behódoltam neki! És már nem volt megállás! Minden egyes nap született egy újabb alkotás, mindenféle témában. Nagy kedvenceim lettek az Istent dicsőítő versek, amelyek mindennap erőt adnak számomra. A természeti csodák, jelenségek ihlette versek olyan élmények hatására születtek meg, amelyek harmóniát tükröznek a természet és az ember között. Végül pedig szerelmi csalódások nyomán keltek szárnyra azok a versek, amelyek lelkem bánatából fakadtak. Hamarosan egy szép kis kötetre való vers gyűlt össze, így közösen arra a döntésre jutottunk, hogy szerencsét próbálunk ezek kiadásával.

– Miért kapta a Rejtelmes Igazság címet? 

 

– A cím hosszú idő után született meg. Arra törekedtem, hogy magába foglalja a verseket, és valamilyen formában a Márton Áron püspökről írt dolgokat is tartalmazza, hiszen minden áron az volt a célom, hogy a róla írt vers címe legyen a verseskötet címe. Gondolatom mindenképpen az igazság szó körül forgott, hiszen Márton Áron püspök életét e szó övezi körül. Így aztán napokba telt, mire rájöttem, a megfelelő szó az Igazság mellé a Rejtelmes. Összetéve Rejtelmes Igazság maga Márton Áron püspök élete, munkássága és mindazon versek összessége, amelyek tollamból származnak. Így hát nagy örömmel adtam tudomásul családomnak is, hogy végre megszületett a várva várt cím.

– Mióta írsz verseket? Mi ad ihletet egy ilyen fiatal lánynak az íráshoz?

 

– Írni 2019 tavaszán kezdtem, szabadidős tevékenység gyanánt, saját magam szórakoztatására. A szerelem az a téma, amely minden korombeli fiatalt foglalkoztat, jómagam sem vélekedtem másként, hiszen mindannyian motiváljuk egymást ebben a dologban. Jó volt eleinte a szerelemről elmélkedni, ám ez sem tarthatott örökké, ezt magam is tudtam. Végül arra a döntésre jutottam, hogy arról írok, ami éppen a szívemben lakozik. Lehet az vidámság, bánat, a lényeg, hogy mindet kiadjam magamból. Aztán egy nap elfogott egy olyan furcsa érzés, amelyet azelőtt még sohasem éreztem. Érzésnek fogtam fel, de inkább hívásnak tűnt. Egy olyan hívásnak, ami nem emberi szájból érkezett. Isteni sugallat volt, olyan tiszta és érthető. Ezután követtem a hívást, hallgattam a sugallatra, és papírra vetettem mindazokat a verseket, amelyek Istent dicsőítik. Hiszen Ő vezetett el idáig, Nélküle az életem nem lenne csodálatos. Ő ihletett meg nagyon sokszor, és motivált az írásra.

 

– Hogyan lett könyv a versekből?

 

– A kiadás folyamata eléggé gyors volt, hiszen a Mark House könyvkiadó igazgatójával való beszélgetésre augusztus elején került sor. Mi úgy terveztük, hogy decemberben fog megjelenni a könyv, de a kiadó azzal érvelt és biztatott, hogy a csíkszeredai könyvvásárra valahogyan kész kellene lennie. Mivel a könyvvásárt a tervezettnél sokkal szűkebb keretek között szervezték meg, és az akkorra tervezett könyvbemutató elmaradt, a kötet október elején jött ki a nyomdából. A verseskötet illusztrálására csíkszentmártoni tanáromat, Ráduly M. Piroskát kértük fel, aki hangulatos művészi alkotásokat készített. A könyv borítójára pedig szintén a tanárnő által 2018-ban készített Márton Áron-portré került, megadva ezzel a könyv teljességét. Megjelenését a családom anyagi támogatása mellett a Csíkdánfalvi Közbirtokosság is finanszírozta.

 

– Szeretnél a jövőben újabb kötetet megjelentetni? Mik a terveid?

 

– A jövőbeli terveim között szerepel a könyvek kiadása is, igen. Szeretnék az elkövetkezendő időszakban hangsúlyt fektetni az írásra, hiszen ma már ez is életem részévé vált. Szeretem ezt csinálni. Az írás lelket nyugtat és békét ad a szívnek. Én minden egyes vers megírása után így érzek. Élményt nyújtani az embereknek, különféle érzések által, csodálatos dolog. Szeretnék még többet írni, még több érzelemmel, szenvedéllyel. Alkalomadtán szívesen kipróbálnám magam prózai alkotásokban is, de sohasem fogom sorsára hagyni a lírai alkotásokat, hiszen számomra a vers az, ami a lélek és a szív érzéseit szimbolizálja.