Ma rajtol a junior úszó-vb

Popovici autogramokat osztogat Limában Fotó: eurosport.com

Peru fővárosában, Limában tartják augusztus 30. és szeptember 4. között a junior-világbajnokságot, amelyre több mint hatszáz úszót várnak. David Popovici újabb érmeket szerezhet.

Magyarország tizenöt, Románia kilenc versenyzővel indul a ma kezdődő 8. junior úszó-világbajnokságon, amelyet Peru fővárosában, Limában rendeznek meg. A tornát 2021-ben tartották volna meg Kazanyban, aztán az olimpia halasztása miatt a viadalt egy évvel eltolták. Az idén pedig Oroszország ukrajnai inváziója miatt változott a helyszín, így kapta meg a perui Lima a rendezés jogát.
A viadalon a fiúk mezőnyében 15–18, a lányok között a 14–17 éves sportolók indulhatnak, a szervezők több mint száz ország 600 fiatalját várják a háromezer néző befogadására alkalmas Videna Aquatic Centerbe, amely korbábban már Pánamerikai játékoknak és a női vízilabda Világligának is otthon adott.
A magyar küldöttséget tizenöt versenyző alkotja, a románok kilenc sportolóval vesznek részt a megmérettetésen, utóbbiak között találjuk David Popovici kétszeres világ- és Európa-bajnokot is. A magyaroknál Pádár Nikolett lehet a csapat egyik húzóembere.
A junior-világbajnokságot először 2006-ban tartották meg Rio de Janeiróban, aztán Monterrey (2008), Lima (2011), Dubaj (2013), Szingapúr (2015), Indianapolis (2017) és legutóbb 2019-ben Budapest volt a rendező.
A hatnapos limai verseny már eléggé a szezon végének számít az úszóknál, előtte júliusban Bukarestben rendezték a junior Európa-bajnokságot, de a legjobb fiataloknak jelenésük volt a budapesti felnőtt vb-n és a római felnőtt Eb-n is.

HN-összeállítás

: an accessible web community