Mi lesz veled, Szejkefürdő? – Bezárt a strand

Valamivel több mint egy hónapos működés után a múlt pénteken zárt kapuk fogadták a fürdőzni vágyókat. Indoklásként egy papírlapon mindössze annyi állt, hogy a közegészségügyi igazgatóság ellenőrzést végzett a strandon, és az elrendelt azonnali javítások miatt a polgármesteri hivatal bezárja a létesítményt. Úgy tűnik, hogy hosszabb időre búcsút vehetünk a fürdőtől.

Vége a szezonnak a Szejkén. Még nem tudni, mikor lesz a következő…

Problémásan indult, rövid idő alatt véget is ért a szezon a szejkefürdői strandon. Lapunkban már megírtuk, hogy a létesítmény gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint a 80-as években, évtizedek óta nem történt nagyobb javítás, a kor igényeinek megfelelő változás a strandon. Ezzel együtt mindig voltak, akik a csend és nyugalom miatt rendszeresen látogatták, a kis meleg vizes kádfürdő is népszerű volt, főleg az idősebbek körében.

Tarthatatlan állapotok
Idén csak július elsejére sikerült kinyitni a fürdőt, időközben megváltozott a szolgáltató személye is (a strandot a polgármesteri hivatal működteti, a szolgáltatásokat – mint például a takarítás, jegyek árusítása – szerződéses alapon rendszerint a szomszédos vendéglőt üzemeltető cég végezte). A strand bezárása után feltettük kérdéseinket a hivatal illetékes munkatársainak, ugyanaznap kora délután kaptunk is egy szűkszavú, konkrét információkat alig tartalmazó közleményt, ami azért valamivel többet elárult a jövőről, mint a kapura kifüggesztett értesítés. Kiderült, hogy a hivatal műszaki igazgatósága „a közegészségügyi igazgatóság augusztus 9-én végzett ellenőrzése következtében úgy határozott, hogy a fürdőt meghatározatlan időre bezárja, mivel nem áll módjában elvégeztetni azokat a javításokat, amelyeket a hatóság a további működés feltételéül szabott. Előreláthatólag ebben az idényben nem kerül sor a fürdő újranyitására”. A helyszínen érdeklődve annyit még megtudtunk, hogy a közegészségügy tulajdonképpen semmit sem talált rendben a strandon.
A közegészségügyi igazgatóság már tavaly is csak feltételekkel adott működési engedélyt a strandnak, megjelölve, hogy milyen változtatásokat, fejlesztéseket kell életbe léptetni – tudtuk meg dr. Tar Gyöngyi igazgatótól. Sőt kora tavasszal még figyelmeztették is a polgármesteri hivatalt, hogy idejében végezzék el, amit kell.
– A múlt heti ellenőrzés rutinszerű vizsgálat volt, a fürdőidényben minden strandot felkeresünk. Azt láttuk, hogy a medence fala annyira repedezett, hogy azt már nem lehet megfelelően tisztítani, a takarítás sem az előírások szerint történt, nincs elegendő illemhely és öltöző, nem volt nyilvántartás a vízminőség rendszeres „monitorozásáról” – sorolta a hibákat a közegészségügyi igazgatóság vezetője, majd hozzátette, nem ők záratták be a fürdőt, ők csak elismételték a feltételeket, amiket be kell tartani a látogatók biztonsága és egészsége érdekében. Tar Gyöngyi még elmondta, hogy sajnálja a fürdő bezárását, de a higiéniai szabályokat be kell tartani.

Pénzügyi visszásságok
Majdnem az ellenőrzéssel egy időben jelent meg az egyik helyi online hírportálon egy képriport, amelyet Egyed „Ufó” Zoltán újságíró a kádas fürdőről készített, és amelyben a körülmények pőre bemutatása mellett egy furcsa jelenségre is felhívta a figyelmet: feleségével fénymásolt bérletet kaptak, és több, fürdőbe járó személy bérletének a sorszáma ugyanaz volt. A fentebb idézett közleményben ezzel kapcsolatosan ez áll: „a polgármesteri hivatal a sajtóban megjelenő, a jegyekkel kapcsolatos visszásságokra vonatkozóan belső vizsgálatot indít és számon kéri a fürdőt működtető céget”.
Megkerestük Hajdó Ernőt, a szolgáltatásokat végző cég vezetőjét, aki nem tagadta a visszásságok lehetőségét, de kiemelte, hogy a napokban zajlik az ellenőrzés a hivatal részéről. Hangsúlyozta, ők lezártak mindent, elszámoltak, és mindenki, akinek még függő bérlete volt (a kádas fürdőben) visszakapta a pénzét. A közegészségügyi ellenőrzés kapcsán pedig azt mondta, elsősorban az volt a gond, hogy nem korszerű módon történt a víz tisztítása. Gyakrabban kellett volna cserélni a medencék vizét, azt pedig majdnem mindenki tudja, hogy a nagy medence például egy hónap alatt telik meg. Egyébként a közhiedelemmel ellentétben ezt már évek óta egy egyszerű forrásból töltötték fel, nem a legendásan hideg gyógyvízzel.

Pénzforrás is kell a gyógyforrás mellé
A hivatal közleménye szerint a városvezetés az idény megkezdése előtt tudatában volt a problémáknak, de akkora volt a lakossági igény, hogy a nem 21. századi körülmények ellenére is megnyitotta a létesítményt.
– Itt több évtizede senki nem csinált semmit. Mégis rengetegen kérték levélben is például a kádfürdő megnyitását. Erre az igényre válaszolva adtunk lehetőséget a működésre, de a mostani szolgáltató sem állt a helyzet magaslatán, a működtetés feltételei sem voltak rendben. Az ellenőrzés után egyértelmű volt, hogy be kell zárni – mondta Jakab Attila városmenedzser.
Megtudtuk azt is, hogy a városvezetés nem hagyja annyiban a gyógyfürdő ügyét. De – mint ahogy a közleményben is hangsúlyozzák – a teljes rehabilitációt, a fürdőtelep teljes körű újjáépítését a város csak külső források bevonásával tudja megvalósítani. Ezért pályáztak az ivóvíz- és szennyvízhálózat építésére, amely hamarosan el is kezdődhet, és folyamatban van a gyógyhatású vizek és gáz elemzése a majdani hitelesítés céljából, jelenleg is zajlik az altalaj vizsgálata az ún. mofetta mellett.

Asztalos Ágnes