Lövétén korszerűsítik a mellékutcákat

Szűk utcák nehezítik a munkát Fotó: Demeter Adél-Hajnalka

Keskeny utcákban kell dolgozni a nagy­méretű munkagépekkel – többek között ez okoz fejtörést Lövétén az utcahálózat korszerűsítése során.

Nem ritkák a természeti katasztrófák Lövétén. A faluképet látva, a szűk utcák létének egyik oka a hirtelen magasodó domboldalak és a természeti adottságok következtében a szabálytalan, halmazfalu jellegű építkezés lehet. Némiképp kivételt képez a rendhagyó településkép alól a falu új negyede, ami a többszöri földcsuszamlások után alakult ki. Mihály Dénes polgármester szerint ma sem ritkák a közlekedést és közúti beruházásokat akadályozó problémák: hol az árvíz, hol a gazdasági változások lassítják a község korszerűsödését. Sok aggodalom és akadály után végre a cél felé haladnak, bár a falu mellékutcáinak egynegyede még aszfalt nélkül marad, a jelentősebb útszakaszokra már a kopóréteget húzzák a hetekben.

Újabb források után kell nézni

Aszfaltoztak, s még aszfaltozni is fognak a lövétei mellékutcákban az elkövetkezendő három hétben. Mihály Dénes polgármester mégis nagyot sóhajt, amikor a munka végéről kérdezzük, elmondása szerint nagyon nehezen sikerült eljutni idáig, az áremelkedések és a folyamatos munkaerőhiány mellett, a jellegzetesen lövétei, három méter széles és dimbes-dombos utak sem könnyítik meg a munkát. Keskeny útszakaszokon és meredek lejtőkön kell dolgozni a nagyméretű munkagépekkel. A polgármester közölte, a szakemberek által irányított járművek sokszor nehezen férnek be vagy fordulnak meg a néhány méternyi helyen.
– Már csak egy utca van hátra, de a tervezett szakasz többi részében elterítették az első réteg aszfaltot, ami már nagy siker annak fényében, hogy milyen hosszú idő óta tologatjuk a munkát – mutatott rá Mihály Dénes, hogy korábban csak az Országos Vidékfejlesztési Programban (PNDL) pályázott körülbelül hétmillió lejjel tudtak kitartani a terveik mellett, a költségvetés-kiegészítés nélkül az önkormányzat kényszerűen a szerződésbontás szélén állt.

Nem mindenhol, de a többségét leaszfaltozzák

Megtudtuk, mintegy hét kilométeres útszakaszon dolgoznak, de még így is vannak utak, amelyeket csak a jövőben tudnak korszerűsíteni, ezek egyelőre kimaradtak a jelenlegi folyamatból. Mivel anyagi okok miatt kellett tolni a megvalósítást, a munkálatok egy részét már korábban elvégezték, a sáncokat és támfalakat sikerült még a költségvetés-kiegészítés előtt előkészíteni, jelenleg pedig túl vannak már a szennyvíz- és csapadékvíz-elvezető rendszerek tetejének megemelésén.
– A következő lépés a kopóréteg elterítése lesz, így elvileg, ha minden jól megy, két-három hét múlva a pályázatban szereplő tervet befejezzük – reménykedik a polgármester, mondván, számukra is megnyugtató, hogy egyre közelebb vannak a munka végéhez.
Korábban nem kevés fejfájást okozott, hogy néhány hónap leforgása alatt olyan nyersanyagár-emelkedés következett be, hogy a tervezett munkának körülbelül felét tudták megvalósítani az előzően teljes kivitelezésre szánt összegből.
A polgármester korábban már nyilatkozott a Hargita Népének az ügy kapcsán, akkor sem rejtette véka alá a véleményét: az infláció nemcsak az önkormányzatokat, hanem elsődlegesen a kivitelezőket érintette, de összességében óriási felfordulást okozott a már eltervezett projektek kivitelezésében.

Fotó: Demeter Adél-Hajnalka

Hidat is építenek a megyei útszakaszon

Érdeklődésünkre elmondta, Lö­vé­tén a közlekedés és a közutak nagy problémát jelentenek, hiszen a mostani munkálatok befejezése után a település utcáinak körülbelül egynegyede még javításra vár, illetve a körülmények miatt állandóan újra kell értékelni a feladatokat, itt-ott mindig szükség van a helyreállításra.
Mihály Dénes második mandátumát tölti Lövéte község önkormányzatának élén, de mandátuma alatt egyelőre csak a mellékutcák korszerűsítésén dolgoztak, a Hargita Megye Tanácsához tartozó 132-es megyei utat közel két évtizede javították utoljára. A polgármester hozzátette, természetesen folynak a munkálatok ezen a részen is, de mint mondta, a körülmények bonyolultak, Lövétén egyelőre a Homoródalmás irányába vezető útszakaszon egy híd építésén dolgozik a megyei önkormányzat megbízott kivitelezője, hogy az állandó árvízproblémát tudják orvosolni.
– Reményeink szerint a rendellenesség megszűnik a hídépítés révén, hiszen szinte rendszeressé váltak a nyári, kisebb-nagyobb árvizek – fogalmazta meg az állandó problémát az elöljáró.
Hiszi, hogy a híd elkészültével egy gonddal kevesebb lesz – sok kihívást okozott az önkormányzatnak, de főleg a lakóknak, hogy egy-egy jelentősebb csapadék után háztartásokat, udvarokat árasztott el a falun áthaladó Köves-patak.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community