Lovas gyakorlópályát avattak Csibában

Lovasavató. A hagyományőrzők voltak az esemény főszereplői

Egy csíkszeredai vállalkozónak köszönhetően készült el a Kerecsen Lovasíjász Sportklub új gyakorlópályája a Csibában található Vasfúvó-dombon. Az új létesítmény avatóünnepségét szombaton tartották.

Felvonulással, lovas- és gyalogosíjász-bemutatókkal, táltosok énekével kísérve avatták fel a Kerecsen Lovasíjász Sportklub csibai versenypályája mellett kialakított új lovas gyakorlóteret. A szépszámú érdeklődő előtt lezajlott programok sorát a Kassai Lajos iskola alapelveit követő hagyományőrző lovasíjászok látványos bemutatója indította. A vágtató lovak hátáról különböző célpontokra lőttek a klub tagjai, bemutatták a különböző töltéstechnikákat és a ló irányítását is pusztán a mozdulataikkal, testsúlyuk áthelyezésével.
A lovasok után a gyalogos íjászok vették át a terepet, akik szintén bemutatták célbalövési tudományukat, tették mindezt ráadásul tánclépésben. A koreográfiát Ádám Julcsi, a Háromszék Táncegyüttes hivatásos táncosa állította össze. A gyakorlópályán utoljára Denis Ștefan lépett közönség elé. A filmszínész évek óta foglalkozik lovasíjászattal és természetes lókiképzéssel. Ezúttal egy korábban nyerget még nem viselő csikóval mutatta be, hogyan alakítható ki az ember és a ló közötti bizalom és együttműködés.
A csibai „Virág” lovasíjász pálya és a most átadott gyakorlótér Erdélyben is egyedi létesítménynek számít. Lőrincz Rómeó, a Kerecsen Lovasíjász Sportklub vezetője elmondta, az új gyakorlópálya speciális terepviszonyok között készült el, hiszen egy dombtetőre épült. Rengeteg földmunka volt, nagy mennyiségű homokot kellett felhordani, tudtuk meg. A lovas szakember ugyanakkor elárulta: az új létesítmény egy csíkszeredai vállalkozó, Simon Szilárd nagylelkű felajánlásának köszönhetően valósulhatott meg.
A szombati pályaavató szakmai programja a Virág pályán megrendezett lovasíjász-versennyel zárult, majd a résztvevőket helyben készült ételekkel vendégelték meg a szervezők.

Farkas Endre