Lezárult az első szakasz, indul a második

A hétvégén megtörtént a nyolcadikos tanulók számítógépes elosztása az általuk megjelölt középiskolai helyekre. Elméleti és szakközépiskolában kezdi meg a kilencedik osztályt több mint 1600 tanuló, mintegy 600-an szakiskolát választottak. Az első forduló után még 144 hely betöltetlen maradt, és 62 tanulónak nem sikerült elhelyezkednie.

Véget ért a középiskolai felvételi első szakasza, a nyolcadikosok többsége már tudja, hogy hol tanul tovább a 2021–2022-es tanévben. A felvételi jegy és a beiratkozási lapon bejelölt opciók függvényében lezajló országos számítógépes elosztás eredményeit már szombaton nyilvánosságra hozták, majd a tanfelügyelőség is elkészítette a kimutatását a Hargita megyei helyzetről.
Eszerint összesen 1635 tanuló folytatja tanulmányait középiskolában (ún. líceumban), közülük 929-en gimnáziumi (elméleti) osztályokban és 706-an szakközépiskolai osztályokban lesznek kilencedikesek. A szakiskolai képzést választók számára már korábban véget ért a felvételi időszak, megyénkben 605-en tanulnak szakmát az elkövetkező három évben. Még a számítógépes elosztás előtt nyert felvételt 302 fiatal hivatási (ún. vokacionális) osztályokba, és összesen 17-en jutottak be a romák számára fenntartott helyek valamelyikére, illetve 22-en éltek a sajátos nevelési igényű tanulók számára biztosított külön jelentkezés lehetőségével (e két lehetőség középiskolai szinten és a szakoktatásban is elérhető). Azoknak a diákoknak, akik felvételt nyertek valahová, ezen a héten kell beiratkozniuk abban az intézményben, ahová bejutottak.
Az a 62 tanuló, akinek nem sikerült elhelyezkednie (mert például kevés szakot jelölt meg a beiratkozási lapon), vagy egyéb ok miatt kimaradt az első „felvonásból”, holnaptól a középiskolai felvételi második szakaszába kapcsolódhat be. Összesen 144 betöltetlen hely maradt a megyében, ezekről a tanfelügyelőség és a középiskolák is tájékoztatják az érintetteket. Augusztus 5-ig van lehetőség újra kitölteni a beiratkozási lapokat abban az iskolában, ahol elvégezte a nyolcadikos osztályt az adott tanuló, a második számítógépes elosztás a maradék helyekre augusztus 6-án lesz.

Asztalos Ágnes

: