Hirdetés

Letette az esküt az új képviselő, hitelfelvételről, béremelésről is döntöttek

Kiegészült a gyergyószentmiklósi önkormányzati testület, a májusi soros ülésen letette az esküt a liberális párt új tanácsosa. Az ülésen sport- és egyházi támogatásokról, hitelfelvételről és béremelésről is döntöttek.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc
Letette az esküt az új képviselő, hitelfelvételről, béremelésről is döntöttek
Tartalékos csendőrtiszt lett Gyergyószentmiklós legújabb önkormányzati képviselője Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Letette az esküt a Nemzeti Liberális Párt választási listáján tisztségért induló Candrea Ștefan. A tartalékos csendőrtiszt Doboș Cornelia lemondását követően került be a gyergyószentmiklósi döntéshozó testületbe.

Több ingatlan tulajdonjogát is rendezték a májusi soros ülésen csütörtökön délután, többek közt a roma iskola épületét és több nemrég vásárolt területet, épületet, valamint a Békényen átvezető hidakat és pallókat is bevették Gyergyószentmiklós magán-, illetve közvagyonába.

Elbírálták a sportpályázatokat. A százezer lejes keret elosztását kérdés nélkül fogadta el a testület.

Az egyházaknak szóló támogatási program szabályzatát is elfogadták, javaslatként szóba került, hogy a plébániákhoz tartozó lélekszám is számítson az elbíráláskor, ezt végül elvetették.

Négymillió lejes, kedvezményes hitel felvételére van lehetőség az államkincstárból, élni szeretne vele a városvezetés, mondta el Csergő Tibor polgármester. Mint részletezte, 1-1,5 százalékos kamatot kell csak fizetni, és öt év alatt kell törleszteni a hitelt, ezek igencsak kedvező feltételek. Tanácsosok kérdésére válaszolva kifejtette, a korábban elfogadott húszmillió lejes hitel kapcsán – látva a város körvonalazódó kártérítési kötelezettségeit – több bank visszalépett az ajánlattételtől, a többi bank pedig magas, 4,5 százalékos kamatot számolna.

A testület ellenszavazat nélkül fogadta el az újabb hitelfelvételt. 


Béremelést kért az önkormányzati alkalmazottakat tömörítő Havasi Gyopár szakszervezet. Tizenöt százalékos emelést kértek, a polgármester mindössze ötszázalékos emelést javasolva terjesztette elő a határozatot. Ez is 33 ezer lejes pluszterhet jelent havonta a költségvetésre, hangzott el az ülésen. A tanácsosok kevesellték a béremelés mértékét,

végül úgy döntöttek, 7,5 százalékkal fog nőni a városházán dolgozók fizetése júniustól.

   
Rábólintottak a Nagyhagymás Fejlesztési Társulás tagdíjának befizetésére, illetve a mestertervek elkészítéséhez is hozzájárulnak. Az ülésen jelen volt Bernád Bernadett, a társulás igazgatója is, aki részletesen ismertette, milyen beruházásokat terveznek ebben az évben. Mint elmondta, a Pongrác-tetőtől a Gyilkos-tó irányába tovább építik az egykori vasút nyomvonalán a bicikliutat, terveznek több szemétszedési akciót is a környéken, illetve nagyobb beruházásokhoz készítenek terveket.

Az önkormányzati képviselők elfogadták a Kossuth Lajos utca felső – a polgármesteri hivataltól a Tűzoltó utcáig terjedő – szakaszának a lezárására vonatkozó tervezetet. Erre azért van szükség, hogy a szennyvízhálózat-felújítással megbízott cég visszaaszfaltozhassa a feltört felületeket. Az útlezárás június 11-ig lesz érvényben.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!