Lesz fűtés, csak többet kell fizetni érte

Október elsejétől 31 százalékkal többet fizetnek a hőenergiáért a székelyudvarhelyi távfűtési hálózaton lévő lakások tulajdonosai és intézmények. Ugyanakkor egymillió lejjel „tőkésítették” a városgazdálkodási vállalatot, illetve kiigazították a hőenergia eladási árát, de a teljes összeg továbbra sem a lakókat terheli. A lényeg: elhárult a veszély a csődközelben lévő Urbana Rt. elől.

Megmentették a közüzemeket. Akár talpra is állhat a cég Fotó: Lőrincz Csaba

Mint korábban már megírtuk, tegnap kellett döntenie az önkormányzati testületnek az Urbana Rt. városgazdálkodási vállalat helyzetéről, hogy ne kerüljön veszélybe a közel 2000, még a városi hálózaton lévő háztartás esetében a melegvíz- és fűtésszolgáltatás. Már a múlt heti rendkívüli ülésen egyetértett mindenki abban, hogy a távhő díját módosítani kell.

Van életképes üzleti terv
A közüzemek megmentésére a díjemelésen kívül több javaslat is elhangzott, időközben az Urbana vezetősége üzleti tervet is benyújtott, ami számos olyan elemet tartalmaz, amely a vállalat fenntartható működését biztosítja a jövőben. A fő irányelv a hőenergia előállítási költségeinek optimalizálása, és többek között olyan elemeket tartalmaz, hogy a kazánokhoz lehetne a város erdeiből kitermelt biomasszát használni, automatizálni kell a kazánok működését, ezáltal lefaragható valamennyi a személyzeti költségekből, továbbá amennyiben a pénzügyi segítségnek köszönhetően napirendre kerül az Urbana a szolgáltatási számlák kifizetésével, előnyösebb díjat alkudhat ki a beszállítókkal.
Egyöntetűen megszavazta a testület a közüzemek törzstőkéjének egymillió lejjel való emelését, az összeget főleg a költségvetés beruházási fejezetéből, illetve területvásárlásra elkülönített pénzből csoportosították át.

Áthidaló javaslat
A hőenergia lakossági díjszabása kapcsán az elmúlt hét során több javaslat is született, szakbizottsá­gokban is vitáztak róla, tegnap mégsem ment könnyen a döntés. Az RMDSZ-frakció a mostani szinten tartotta volna a díjat, mások is támogatták ebben, mondván, hogy ez ösztönözné a hálózatra való visszacsatlakozást is, növelve ezáltal a fenntarthatóság esélyeit (ebben az esetben viszont a városi ártámogatás lett volna nagyobb). Az MPP-sek szerint a város felelősségteljesen viszonyult eddig is a hálózaton lévő lakókhoz, hiszen évek óta átvállalja a hőenergia eladási árának jelentős részét. Ugyanakkor az ésszerűséget is nézni kell, azt, hogy ez a magas szubvenció mennyire méltányos azokkal az adófizetőkkel szemben, akik már leváltak vagy nem is voltak haszonélvezői a rendszernek. Ők a teherviselés fele-fele arányban való megosztása mellett érveltek.
Végül köztes döntés született. Eddig 406,06 lej volt egy gigakalória eladási ára Székelyudvarhelyen. Ebből a lakosság 198,33 lejt fizetett, a városi szubvenció 207,73 lej volt. Az eladási árat 557,31 lejre emelték, amiből a lakosság október elsejétől 260 lejt fizet gigakalóriánként, a város 297,31 lejt vállal át, tehát a felénél valamivel többet. A távhőrendszeren lévő lakóknak jövő hónaptól a közköltség esetében 31 százalékos emelkedéssel kell számolniuk.

Jöhet a meleg
Tegnap a közüzemek idei költségvetéséről is dönteni kellett volna, ezt – a teljesen új számok miatt – elhalasztották néhány nappal.
Az Urbana vezetősége nem tart attól, hogy a drágulás miatt megugrana a leválások száma. Egyrészt mert küszöbön van a fűtésszezon, másrészt pedig – mint mondták – összességében nem lesz költségesebb a távfűtés a gázzal vagy fával fűtő magánháztartások költségei­hez képest. A rendszer készen áll a fűtésszezonra, sőt már néhány Bethlen lakótelepi tömbházban, ahová bevezették a vízszintes elosztást, a lakók kérésére a napokban el is indították a távhőszolgáltatást.

Egyéb ügyek

Szinte döntöttek a csereháti lakásokról. Hónapok óta várják az újonnan felépített 48 szociális lakás bérlői, hogy beköltözhessenek, de az épület átadása még mindig nem történt meg, bürokratikus okok és különböző munkálatok elmaradása miatt. A tegnapi ülés napirendjén végre szerepelt az átadási névjegyzék megszavazása, amit mégis visszavont Gálfi Árpád polgármester, mert még mindig szükség van néhány „utolsó simításra”, mielőtt átvenné a tömbházat a város.
A könyvtár neve is terítékre került, bár áttételesen. Az ingatlan egy része nem a városé, és a bérleti szerződés meghosszabbítását kellett megszavazni. Itt jött be a képbe Nyirő József neve, ugyanis a tulajdonos elhatárolódik minden olyan tábla kihelyezésétől, amin ez a név szerepel. A névadásról szóló határozat egyébként függőben van, mert Hargita megye prefektusa megtámadta azt, a per még tart. Egyébként a Facebook közösségi portálon már a Nyirő József Városi Könyvtár nevet használja az intézmény.

Asztalos Ágnes