Lesz Filmszereda

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala idén június végére időzíti a Filmszereda- Székelyföldi Mozgókép Filmfesztivált. Leghamarabb tehát ekkor lesz újra filmvetítés a Csíki Moziban – tudtuk meg a hivatal sajtókapcsolatokért felelős irodájától. Továbbá az is kiderült, hogy a mozi működtetésében is változások lesznek. Pál Bíborka tudósítása.

Lassan több mint fél éve szünetel a filmvetítés a Csíki Moziban, és miközben a városi önkormányzat által fenntartott többi kulturális intézmény a járványügyi szabályoknak és a fertőzöttségi ráta szerint meghatározott forgatókönyvnek megfelelően működik, a mozi épülete mindössze a Csíki Kamarazenekar koncertjeinek idejére nyílik meg rendszeresen a nagyközönség előtt. Felmerült tehát a kérdés mikor lesz újra filmvetítés Csíkszeredában?

Kérdésünkkel a polgármesteri hivatal sajtókapcsolatokért felelős irodájához fordultunk, arra is kíváncsiak voltunk, hogy a csíkszeredai városháza idén megszervezi-e a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Filmfesztivált?

– Jelen pillanatban annak a döntésnek az előkészítése zajlik, hogy a mozi infrastruktúrája egy szervezési keretbe kerüljön a Szakszervezetek Művelődési Házának az infrastruktúrájával. A művelődési házat működtető Pro Siculi Közösségi Fejlesztési Társulás égisze alatt sokkal flexibilisebb rendszer valósítható meg. A városvezetés az RMDSZ frakcióval együtt azon az állásponton van, hogy a mozi úgy tud majd hatékonyabban működni, ha kikerül a Városháza bürokratikus rendszeréből – tudtuk meg a sajtóirodától.

A Pro Siculi Közösségi Fejlesztési Társulást 2016-ban hozta létre a csíkszeredai önkormányzat és Hargita Megye Tanácsa azért, hogy a Szakszervezetek Művelődési Házának üzemeltetésére megoldást nyújtson.

A sajtóirodától kapott információk szerint bár a filmvetítések szervezését és a mozi üzemeltetését a fejlesztési társulás veszi át a mozi épületegyüttese – a filmvetítéseken túl – továbbra is multifunkcionális kulturális központként működik tovább.

– A korábbi tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy a mozi épületegyüttese optimális helyszíne a szimfonikus hangversenyeknek, előadásoknak, konferenciáknak – közölte a sajtóiroda.

Jó hír ugyanakkor, hogy a városi önkormányzat a továbbiakban is megszervezi a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Filmfesztivált, sőt idén új időpontban nyár elejére tervezi a rendezvény lebonyolítását.

– A korábbi években, szeptemberben vált néhány napra a filmek otthonává Csíkszereda, idén viszont június végére tervezzük a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivált. Leghamarabb tehát ekkor lesz újra filmvetítés a Csíki Moziban – tájékoztatott a hivatal sajtóirodája.