Videó – Lendületet adhat, piacot nyithat az online jelenlét

A jó ötleteket érdemes felkarolni. Kiértékelték a honlapkészíto projektet

Modern, felhasználóbarát honlapja lett 150 olyan Hargita megyei vállalkozásnak, amely eddig nem volt jelen a virtuális térben. A rendhagyó kezdeményezés a székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorházé, az ötletet felkarolta a megyei önkormányzat is. A program folytatásra érdemes – vélik a támogatók és kivitelezők egyaránt.

Pályázat révén lehetett bekerülni a tavaly nyáron meghirdetett programba, amelyet a Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház (HBC) indított el, első körben félszáz udvarhelyszéki vállalkozás esetében vállalták, hogy egy tovább is fejleszthető “digitális névjegykártyát” készítenek el, költségtérítés nélkül.

Bőséges csomag

A megyei önkormányzat és a fejlesztési ügynökség belépésével év végére megyei szintűvé vált a program, és mostanra összesen 150, pályázatot nyert kis- és közepes vállalkozás kapott modern, letisztult kép világú, felhasználóbarát, termékeket vagy szolgáltatást bemutató online felületet. A kezdeményezés nagy sikernek örvendett – mondta el tegnap Szakács-Paál István, a HBC igazgatója. Mint korábban lapunk is megírta, a nyertes cégek valójában egy csomagot kaptak, amelynek legfontosabb eleme a már említett honlap, de egy céges email címet, egy Google My Business oldalt, illetve egy egyéves ingyenes tárhelybérlést is tartalmazott. Sőt, 25 fős részvétellel szerre szervezik meg számukra azt a konferenciát, amelyen a vállalkozók megtanulják saját maguk is szerkeszteni, frissíteni a honlapjukat, illetve megismerhetik a hatékony online marketing és online arculat főbb ismérveit – számolt be Szakács-Paál István.

Óirási potenciál

A HBC székhelyén tartott kiértékelőn Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke a digitalizáció fontosságára hívta fel a figyelmet, és – mint mondta – ebből a szempontból jelentős segítséget jelent a megyénkbeli gazdasági szereplőknek a Honlapom a holnapom elnevezésű projekt, amit érdemes lesz tovább folytatni.

Ami megvalósult, jól szemlélteti azt, hogy érdemes egymás kezdeményezéseit közösen tovább fejleszteni – hangsúlyozta Bíró Barna Botond, a megyei önkormányzat alelnöke. – Az online kereskedelemben óriási a potenciál, Romániában ehhez minden feltétel adott, de jócskán van még, ahová fejlődni. Ez egy olyan piac, amit érdemes használni, amibe érdemes befektetni a következő években. Nemzetközi szinten értékesíthető termékeink is vannak, csak kapcsolatokat kell teremteni, ennek viszont előfeltétele az online jelenlét – tette hozzá az alelnök.

Helyiek a helyieknek

A HBC oldalán is bemutatott honlapokat hét helyi vállalkozás munkatársai készítették el. A HBC egyik legsikeresebb “lakója”, a Webgurus Kft. vette ki leginkább a részét a projektből. A cég alapítója és társtulajdonosa, Márton Áron azt mondta, hogy ez volt az utóbbi három és fél vé legnagyobb összefogása és megvalósítása, amely még a vártnál is nagyobb sikerrel járt. Számos területről hozott össze vállalkozásokat, és már arra is van példa, hogy az ingyenes honlap továbbfejlesztését kérték saját költségből. – Bár többen dolgoztunk a projektben, sikerült egységesen kivitelezni a honlapokat, amelyek ún. one-page típusú weboldalak, továbbá mindenik mobilbarát is – magyarázta a szakember. Márton Áron is úgy véli, hogy érdemes tovább vinni a projektet, akár más szintre is emelni, például webshop típusú csomagok, vendéglátósok számára készítendő gyűjtőoldalak révén.

Fellendülhet a piac

A mára honlappal rendelkező nyertes vállalkozások tevékenységi köre rendkívül változatos: utazási iroda, edzőterem, könyvelői szolgáltatásokat nyújtó cég, kézműves babakészítő, cukrászat, alapítványok, fuvarozással, rendezvényszervezéssel, belső munkálatokkal, állattenyésztéssel foglalkozó cégek, panziók és vendégházak, bútorgyártó műhely is található közöttük. Balánbányától Székelykeresztúri, Maroshévítól Székelyudvarhelyig számos településről jelentkeztek a lehetőségre.

A projekt kezdeményezői úgy vélik, hogy a pályázat révén, a hangsúlyosabb online jelenlét elősegítése által ezek a vállalkozások növelhetik ismertségüket, ezáltal pedig forgalomnövekedést érhetnek el, illetve költséghatékony hirdetési eszközökkel növelhetik profitjukat. És – nem utolsó sorban – a helyi IT-szektor is haszonélvezője lesz annak, hogy mozgásba lendült megyénkben is a „honlapkészítő” piac – hangzott még el a tegnapi sajtótájékoztatón.

Civil pályázatok online rendszerben

A járvány ellenére a múlt évben sem maradt el, idén is meghirdette a
megyei önkormányzat az egyházaknak, illetve civil szervezeteknek
szóló pályázati programját. Borboly Csaba és Bíró Barna Botond
Székelyudvarhelyen is beszélt az újdonságokról. Elhangzott, hogy
fontosnak tartják válaszolni a társadalmi igényekre, ugyanakkor a
pályázati támogatásokkal a jövőkép kialakításához is hozzá szeretnének
járulni. Az országban nem sok olyan megye van, ahol online
rendszerben bonyolítják le az ilyen jellegű programokat, azonban
Hargita megye mostanra felkészült erre a feladatra is – hangsúlyozták
az elöljárók. A pályázati programról az érdeklődők minden
szükséges részletet megtalálnak a megyei önkormányzat honlapján.

Asztalos Ágnes