Lemondott Ioan Rus

Elfogadta Ioan Rus szállításügyi miniszter lemondását Victor Ponta kormányfő – a miniszterelnök Facebook-oldalán közölte a hírt. A politikus azért távozik önként hivatalából, mert szerda este sokak szerint lekurvázta a külföldön dolgozók Romániában hagyott feleségeit.

Ioan Rus. Kicsit elszólta magát
Ioan Rus. Kicsit elszólta magát

HN-összefoglaló
Ioan Rus a Digi24 hírtelevízió esti híradójának adott interjút, amelyben a külföldi munkavállalókra terelődött a szó. A miniszter arról beszélt, hogy jelenleg 3 millió román állampolgár dolgozik külföldön, ám a szerencsét próbálók nagy árat fizetnek ezért.
„Lehet, hogy 1500 eurót keresnek havonta, de közben az otthonhagyott gyerekük csavargó, a feleségük pedig kurva lesz. A külföldön dolgozók fele 700 eurós fizetésért már hazajönne” – fogalmazott a politikus.
Ioan Rus tegnap elnézést kért a kijelentéséért. „Bocsánatot kérek azoktól, akiket a nyilatkozatommal megsértettem. Nagyon szerencsétlenül fogalmaztam” – mondta az Antena3-nak. Akkor nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy készül-e lemondani tisztségéről, később viszont bejelentette lemondási szándékát.
Utóbb az ellenzék és a külföldön munkát vállaló romániaiak képviselői is a miniszter lemondását követelték. Victor Ponta kormányfő közölte, sajnálja a kialakult helyzetet. Ioan Rus utódját jövő héten nevesíti a miniszterelnök.