Lelket építő dallamok

Közös koncert. Hangszerbemutatót is tartottak

Nem vakációzni és pihenni jöttek Farkaslakára idén a MÁV Szimfonikus Zenekar tagjai, hanem a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően környékbeli óvódákba, iskolákba is ellátogattak. A gyermekek zenei nevelését célul kitűzve ingyenes interaktív hangszerbemutató koncerteket tartottak a legkisebbeknek, Zenetérkép Bachtól a rajzfilmzenékig címmel.
Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus elmondta, az oktatási intézményeket, ahová ellátogattak személyes kapcsolataik révén választották ki. Farkaslaka mellett Székelyszentléleken, Székelyudvarhelyen és Szentegyházán is tartottak bemutatót. Mint mondta nagyon fontosnak tartják, hogy a gyerekek megismerkedjenek a klasszikus zenével, hiszen manapság már nem természetes, hogy otthon bekapcsolják a szülők a rádiót, tévét, és Mozartot, Bachot, Vivaldit hallgatnak.
– Mivel mi szeretjük ezt a zenét, úgy gondoljuk, hogy meg kell mutatni másoknak is. Évszázadokon keresztül az emberek hallgattak ilyen zenét, épült általa a lelkük. Most már óriási a kínálat, a könnyűzenét sokkal könnyebb megkapni, befogadni, hiszen mindenhol ott van. Ezt a fajta zenét, amit mi képviselünk, ehhez kell egyfajta fegyelem, figyelem, érettség – fogalmazott. Mint mondta, éppen ezért nagyon figyelnek a gyermekeknek szánt bemutatókon, hogy csak néhány perces darabokat játszanak, amelyek könnyen befogadhatók, hogy ne terheljék túl a gyermekeket. – Ez egyfajta bevezető, figyelemfelkeltő, amit mi csinálunk, ami azért fontos, hogy másoknak is átadjuk ezt az értéket – tette hozzá. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy tapasztalataik szerint a gyermekek nagyon nyitottak, érdeklődők, tanulékonyak. – Megmutatjuk, hogy hány húrja van egy hangszernek, belekukucskálhattak, megkeresni a hangszernek a lelkét, ami ez a kis fapálcika, táncoltunk is együtt, hiszen játszottunk nekik egy Weiner-csárdást, de mindig énekelünk is együtt. Ezek mind fontosak ahhoz, hogy kicsit befelé forduljanak, és ne csak mindig a külső ingerekre figyeljenek – részletezte. Székely Edit hozzátette, remélik, a jövőben is lesz a programnak folytatása, hiszen az együttes tagjai nagyon szívesen jönnek és adják át tudásukat a helyieknek, amelyet remélik, jó szívvel is fogadnak. A zenekar három tagja kedden este egy kis koncerttel örvendeztette meg a helyieket a farkaslaki kultúrcsűrben.
Hétfőtől péntekig lehetőség volt tanulni is az elismert művészektől, akik többek között a helyi ifjúsági fúvószenekar tagjainak, illetve a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjainak tartottak felkészítőket. Délutánonként többek között klarinétos, trombitás, hegedűs, csellista gyerekekkel gyakoroltak, adták át nekik tudásukat. Székely Edit elmondta, az oktatók nagyon jól tudtak dolgozni a diákokkal, akik fogékonyak és kíváncsiak voltak, így mindkét fél számára nagy élmény volt az együtt töltött néhány nap. Az egész heti munka megkoronázásaként csütörtök délelőtt közös koncertet adtak a zenekar tagjai a gyerekekkel, a helyi Tamási Áron Általános Iskola udvarán, ahol a diákok szülei is jelen voltak. A közel egyórás bemutatón tanár-diák párosokat, teljes zenekari előadást és önálló produkciókat is láthattak, hallhattak a jelenlévők. A koncert Johannes Brahms V. Magyar táncok darabjával zárult, amely méltó befejezése volt a közös produkciónak.

: an accessible web community