Lélekjelenléte mentette meg a kamaszt

Medve támadt egy 14 éves fiúra – a közigazgatásilag Gyer­gyó­ditróhoz tartozó – Orotván tegnap a déli órákban. A kamaszt több harapás okozta sebbel szállították a gyergyószentmiklósi kórházba, sérülései azonban nem súlyosak – tájékoztattak a helyszínre érkező mentősök, akiknek a fiú elmondta: halottnak tettette magát, hogy békén hagyja a medve.

Orotva környékén idén ez már a második medvetámadásIllusztráció
Orotva környékén idén ez már a második medvetámadásIllusztráció

[dropcap]T[/dropcap]ehenekre vigyázott a 14 éves fiú, amikor hátulról megtámadta a medve, és a földre döntötte – tájékoztatott a kamasz beszámolójára alapozva Micu Vasile, a helyszínre érkező mentősök egyike. Mint kifejtette: a gyermek elmondása szerint halottnak tettette magát, mozdulatlanul feküdt, azt remélve, hogy a vadállat így végül békén hagyja. A medve valóban otthagyta a földön fekvő fiút, azonban többször is beleharapott a bal combjába, valamint a derekán is sérüléseket okozott.

– Csúnya sebek, azonban szerencsére nem súlyos sérülések – mutatott rá a mentős, hozzáfűzve: már a helyszínen elvégezték a szükséges első beavatkozásokat, a fiú pedig sokkos állapotban ugyan, de végig eszméleténél volt. A gyergyószentmiklósi kórház sürgősségére szállították, majd az intézmény sebészeti osztályán látták el a sérüléseit.
A medvetámadás helyszíne a gyer­gyószentmiklósi Vadász–Sport­horgász Egyesület vadászterületének számít. A medvék kilövési engedélyeivel kapcsolatos kérdésre válaszolva az egyesület elnöke, Kalamár Csaba kifejtette: még nem kapták meg a kilövési keretet, erre nagy valószínűséggel októberben kerül sor. Hozzátette, két területe van az egyesületnek, amelyre általában egy-egy kilövési engedélyt kapnak.
– Több engedélyt is kértünk, de csak októberben dől el, hogy mennyit hagynak jóvá – mondta Kalamár. A Gyergyószentmiklósi Vadgazdálkodási Egyesületnél is ugyanez a helyzet, itt is a kilövési keretre várnak.
Ebben az évben történt még egy medvetámadás Orotván, akkor egy pásztornak okozott sérüléseket a vadállat. Kalamár Csaba megjegyezte: jelenleg annyit tudnak tenni, hogy megpróbálják elkergetni az állatot.

Kertész László