Lehullott az első hó

Bevetésre készen. Só van, de nem elegendő | Illusztráció: László F. Csaba

Kedden Hargita megyébe is beköszöntött a tél. Legalábbis az első hó, amely viszonylag igencsak korán, nem jellemző módon, szeptember közepén esett. Utánanéztünk, hogyan készülnek a télre az utászok és a gépkocsivezetők.

Készülnek a téli útkarbantartási szezonra, és bár egyelőre nem indokolt a teljes felszereltség, azaz minden gépjármű és eszköz üzembe helyezése, valamint külsős vállalkozók bevonása, téli, bizonyos fokú készültség mégis van – számolt be Elekes Róbert, az országos útügy szóvivője. Hozzáfűzte, erre egy-két hónap múlva lesz szükség.
– A tavalyról 1700 tonna só maradt meg, ez egyelőre elég, illetve a Hargita megyei országutakon, mintegy 440 kilométeres távon egy autót készenlétbe állítottunk hóekével és sószóróval felszerelve – mondta a szóvivő.
Hozzátette: kilenc bázis található Hargita megyében, az országutak csúszásmentesítésére a meglévő sómennyiség nem elegendő a teljes téli szezonra. Nagyjából szezononként 80 ezer tonna sót használnak el.
– Öt megye tartozik a hatáskörünkbe, ahol egy-egy havazáskor akár naponta kétezer tonnát is elszórunk az országutakon. Továbbá az elmúlt négy év statisztikái alapján elmondhatjuk, hogy novemberben és decemberben kevesebb hó hullott, mint a téli hónapokat követő márciusban és áprilisban – hívta fel a figyelmet Elekes Róbert.
Szőcs Hunor, a Sigma Gum ügyvezetője és társtulajdonosa kifejtette, a törvényes előírások szerint, hogyha konstans módon 7 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet, kötelező a gumicsere.
– Ehhez képest nagyon kevesen vannak tisztában ezzel, inkább azok az ügyfeleink fektetnek nagyobb hangsúlyt erre, akik hosszú utat járnak. Természetesen akadnak olyan sofőrök, akik megvárják, hogy lehavazzon, és csak azután hozzák be gumicserére az autót, ez leginkább a városban vagy nagyon rövid távon közlekedő személyekre igaz – jegyezte meg Szőcs.
Kiemelte: náluk online előjegyzés mellett sorban állás nélkül lehet gumit cserélni. Mint mondta a szerviz társtulajdonosa, általában október tizenötödikén kezdődik a téligumiidény, ekkor indul be a gumiabroncsok szezonális, nyáriról télire való cseréje.

Vlaicu Lajos

: an accessible web community