Legközelebb egy év múlva vizsgálhatnak

Elmarad a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) idei erdélyi, székelyföldi gyógyítókörútja. A jelenlegi elképzelés szerint az önkéntes orvosok egy év múlva, 2021 őszén látogatnak el térségünkbe és vizsgálhatják meg a gyerekeket – erről tájékoztatott közleményben az NGYSZ.

Évente két alkalommal végeznek 1990 óta szűrővizsgálatokat a székelyföldi tanintézményekben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai. Legtöbbször olyan falvakba látogatnak el a gyermekmentők, ahová nem, vagy csak ritkán jutnak el a szakorvosok. Ám idén a járvány miatt elmarad a magyarországi önkéntes orvosok gyógyítókörútja. Erről tájékoztatta lapunkat dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke. Közleményében az írta, a szolgálat önkéntes orvos­csoportja, elnöksége és tagjai őszinte érdeklődéssel és elkötelezettséggel tekintenek Erdélyre és az itteni helyzetre, történésekre, és ahol tudnak, segítenek, még most is, a járvány sújtotta időben.

„Székelyföldön legismertebb tevékenységünk az önkéntes orvos-csoportunk munkája. Nem tudom pontosan, hogy a csoport mikor indulhat legközelebb. Valószínűnek tartom, hogy önkéntes orvosaink legközelebb 2021 őszén látogathatnak el Székelyföldre, de csak azok az orvosok és segítők utazhatnak majd a szervezésünkben, akik az utazás előtt legalább két héttel megkapták a Covid-védőoltást” – olvasható a közleményben. Dr. Edvi Péter hozzátette: Székelyföldön és a moldvai csángóknál is folyamatban vannak a különböző projektjeik, de a járvány miatt nehezebb a kapcsolattartás is.