Legfeljebb százezren jöhetnek

Százezerben szabta meg a kormány az Európai Unión kívülről 2023-ban befogadható vendégmunkások keretszámát. Az erről szóló határozatot csütörtöki ülésén fogadta el a kabinet.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 1 perc
Legfeljebb százezren jöhetnek
Illusztráció Fotó: Hermelin, Pixabay

A munkaügyi minisztérium közleménye szerint a százezer EU-n kívüli vendégmunkásból álló kontingens lenne hivatott pótolni a munkaerőhiányt az olyan ágazatokban, mint az építőipar, a vendéglátóipar, az őrző-védő szolgáltatások, a fuvarozás stb.

Az Agerpres hírügynökség által szemlézett közleményben emlékeztettek: 2022-re szintén százezres keretszámot szabott meg a kormány. A szaktárca a bevándorlási hivatal (IGI) adataira hivatkozva közölte, 2022. szeptember 14-éig 64 894 munkavállalási engedélyt bocsátottak ki EU-n kívüli vendégmunkások számára, ugyanakkor az Országos Munkaerő-elhelyezési Ügynökség adatai értelmében 2022 januárja és júliusa között 344 540 betöltetlen állást tartottak számon az országban.

Az Európai Unión kívülről befogadható külföldi vendégmunkások keretszámáról évente dönt a kormány határozattal, a munkaügyi minisztérium javaslatára.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!

Hirdetés