Legénybúcsú a fegyverektől

Meglehetősen népszerű szabadidősport a lövészet, elsősorban a fiatalabb korosztály kedvtelése. Választék is akad bőven. Van, aki beéri a paintballozással, mások inkább az airsoft-játékoktól kapják az adrenalinadagjukat, illetve akadnak, akik annyira vágynak az autentikusságra, hogy inkább az éleslövészetet választják. Mindhárom sport kipróbálására van mód Hargita megyében is. Szúrópróbaszerűen beszélgettünk néhány szolgáltatóval.

Munkamódszernek az egyszerű keresést választottuk. Azaz bárki keresgél a világhálón, jó eséllyel ugyanezeket az embereket fogja megtalálni. Fel is lehet őket hívni, mert a telefonszámaik a közösségi oldalaikon elérhetők. Az éleslövészet esetében viszonylag egyszerű dolgunk volt. Hargita megyében ugyanis csak egyetlen civil lőtér működik, az összes többi a katonaságé vagy az állami rendfenntartó szerveké. Az egyetlen civil lőtér Szépvízen található. Megkerestük telefonon András Róbertet, a lőtér vezetőjét és megállapodtunk vele, hogy néhány fotó és egy rövid beszélgetés erejéig kilátogatunk a helyszínre.

A hivatalos tesztektől a legénybúcsúkig

Odáig eljutni is kalandos volt, mert a népszerű navigációs alkalmazás sem ismeri pontosan az utat a lőtérig, így telefonos segítségre szorultunk, de végül célba értünk. A lőtér tulajdonképpen a természet adottságait használja ki, egy volt kavicsbánya, amely elég mély ahhoz, hogy biztonságosan lehessen éles lőszerrel is lőni. András Róbert készségesen állt rendelkezésünkre. Elmondta: a lőteret másodállásban vezeti, főállásban egy biztonsági céget irányít.
Azt már a lőtér közösségi oldalán láttam, hogy képzéseket is szerveznek. Ezért először erre kérdeztem rá. A képzéseket a Dakota Security biztonsági cégen keresztül tartják, amelynek egyben a tulajdonosa is András Róbert. A képzéseket azoknak az érdeklődőknek tartják, akik fegyvert szeretnének birtokolni önvédelmi használatra, sportlövészeti célból vagy vadászoknak, akik engedélyt szeretnének kapni, hogy letehessék a vadászvizsgát. Mint részletezte: a fegyver- és lőszerismeretek tanfolyamot törvény szerint mindenkinek el kell végeznie, aki fegyvert szeretne birtokolni. Az ügyfeleik között akadnak, akik önvédelmi fegyvert vásárolnak, mások a sportlövészet felé kacsingatnak.
– Egy ilyen tanfolyam 80 óra, amelyből 56 az elméleti óra, 16 gyakorlati óra, és 8 óra elsősegélynyújtás. Az éleslövészetet szárazon gyakorlás előzi meg, ahhoz, hogy biztonságosan tudjunk majd éleslövészetet végrehajtani a lőtéren. Ezzel jelentősen csökkentik a kockázatot.
Kérdésünkre elmondta, hogy az ügyfeleik többsége Hargita megyéből, illetve Bákó és Brassó megyékből érkezik. Mint részletezte: hivatásos sportlövők ugyan nem járnak hozzájuk, ellenben jönnek vadászok, akik itt állítják be fegyvereiket. Ezenkívül egyre nagyobb az érdeklődés az úgynevezett élménylövészet iránt. Utóbbiak esetében nem nehéz kitalálni: olyan személyek, akik szabadidejükben szeretnék kipróbálni, milyen éles fegyverrel lőni, különböző célokra: amelyek lehetnek papír, fém, mozgó és egyéb célok.
– Több kategóriát különböztetünk meg a lövészet iránt érdeklődők között: vannak, akik egyszerűen csak ki szeretnék próbálni, hogy milyen éles fegyverrel lőni, vagy egy bizonyos típusú fegyverrel lőni, vannak a precíziós lövészet iránt érdeklődők, másokat a dinamikus lövészet érdekel jobban. Itt lehet rájönni, hogy minden nem úgy van, ahogy a filmekben látjuk, bizonyos szintig itt megtapasztalhatjuk mi a realitás – fogalmazott. Hozzáfűzte: ezenkívül vannak, akik gumilövedékes vagy éles önvédelmi fegyvereiket tesztelik. A törvény szigorúan szabályozza, hogy ki milyen típusú fegyverre jogosult! A legtöbben önvédelmi fegyvernek gumilövedékes maroklőfegyvert vásárolnak. Ők is kipróbálják, hogy mit is tud a fegyverük – részletezte.
Van, aki a precíziós lövészetet szereti, más a dinamikus lövészetet részesíti előnyben. Elmondása szerint a lövészet kedvelt leány- és legénybúcsús program is.
– Ilyenkor általában kijönnek a barátnők, barátok és eltöltenek néhány órát a lőterén több típusú fegyvert kipróbálva. Arra is volt példa, hogy a vőlegény lepte meg a mennyasszonyát azzal, hogy befizette egy „élménylövészetre” – ecsetelte.
Kedvelt fegyverek a pumpás sörétes puska (a filmekben látható „shotgun”), a karabély, a maroklőfegyver. A „lövőknek” a lövészet megkezdése előtt biztonsági felkészítőt tartanak, és csak azután kezdhetik el a tényleges lövészetet.

Első a biztonság. Részletes tájékoztatást tartanak FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA

Biztonság mindenekelőtt

A szabályzatot nyomtatott formában is kifüggesztették, ezeket a látogatók rendre el is olvassák, minden más tudnivalót pedig elmondanak nekik élő szóban.
– Veszélyesnek természetesen veszélyes. Itt a fegyver a főnök, és nem mi. A golyó nem nézi, mi a rangod vagy mennyi pénz van a bankszámládon. Ha valamit rosszul csináltál, akkor baj van.
Mint részletezte: négy biztonsági szabályt kell betartani. A fegyvert mindig úgy kell kezelni, mintha töltve lenne.
– Hiába tudom, hogy üres a fegyverem, nincsen tár a fegyverben, nincsen csőre töltve, mindig ellenőrzöm – mutatott az egyik pisztolyra –, pedig otthon is ellenőriztem, amikor bepakoltam. A lényeg, hogy mindig ellenőrizni kell. A szakmában van egy olyan mondás is, hogy a rutin öl meg – fejtette ki. Mint részletezte, a fegyvert soha, semmilyen körülmények között nem szabad másik ember felé fordítani, akkor sem, ha nincs megtöltve!
Szintén fontos szabály, hogy az ember ne tartsa az ujját az elsütő billentyűn, csak akkor, amikor lehet lőni és tényleg akar lőni. Ezt azért kell szigorúan betartani, mert nagyon sok az átfedő mozgás, például valaki megigazítja a fülhallgatóját, és előfordulhat, hogy azzal a mozdulattal az elsütő billentyűt (ravaszt) is meghúzza.
A harmadik fontos szabály: mindig a célra tartsunk! Azaz ne forgolódjunk jobbra-balra.
– Ha akarsz valamit mondani, beszélj a céllal!
A negyedig fontos szabály: mindig győződjünk meg, hogy a cél lőhető.
– Minden egyes lőszerért (golyóért) felelünk, amelyet kilőttünk a fegyverből. Kell figyeljünk a környezetünkre, a cél környékére, hogy semmi és senki ne kerülhessen a lövedék elé, olyan valami, amit természetesen nem szeretnénk meglőni. Viszont, ha a biztonsági szabályokat betartjuk, akkor sem lehet gond, ha tévedünk – mutatott rá András Róbert.

Az airsoft-fegyverrel is óvatosan kell bánni

Kérdésünkre elmondta: jelenleg nem foglalkozik airsoft-lövészettel, de korábban gyakran eljárt ilyen alkalmakra egy népesebb csíkszeredai társasággal. Megjegyezte: az airsoftos fegyverrel is úgy kell bánni, mint az élessel, mert nagyon hasonlítanak egymásra.
– Nagyon kell vigyázni az airsofttal is, mert valaki szemét ki lehet lőni. Védőszemüveg viselése kötelező, és van minimális távolság, amelyen belül játék közben sem lőnek egymásra az airsoftozók – hangsúlyozta a biztonság fontosságát.
Azért kell fokozottan odafigyelni, mert az airsoft-lövedék is képes hámsérülést okozni. Egy piros „pontocska” jelenik meg a bőrön, ha sorozatban találják el ugyanazon a helyen, akár a vér is kiserkenhet. Már tízméteres távolságról is nagyon megcsíp, ha eltalálnak vele, öt méternél közelebbről már nem is lőnek egymásra. Bő másfél órát töltöttünk Szépvízen, hogy képeket is tudjunk készíteni, majd hazaindultunk.
A jelenlegi jogszabályok előírásai szerint egyébként az airsoft-fegyvereket minden különösebb engedély nélkül be lehet szerezni az erre szakosodott boltokban vagy portálokon. Az egyik csíkszeredai szaküzletben megtudtuk, minőségüktől függően az airsoft-fegyverek 500 és 2000 lej közötti árban kaphatók.

FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA

Körülményes az airsoftozás

Szervezett körülmények között Hargita megyében a leginkább paintballozni szoktak a lövészet kedvelői, ugyanis az airsoft-fegyverek használata jóval költségesebb, és sokkal szigorúbb szabályokat kell betartani. Ezt már a paintball-pályák üzemeltetőitől tudtuk meg, akik néha airsoftozókat is befogadnak. Sántha Domokos, a székelyudvarhelyi ExtremePaintball létesítmény vezetője kérdésünkre elmondta: a lövészet iránt a 11 éves kortól egészen 50 éves korig érdeklődnek, azonban jellemzően a 20-30 éves korosztály szereti a szabadidős sportágat kipróbálni. Továbbá közölte: gyakori, hogy legénybúcsús programként ragadnak airsoft-fegyvert a sport kedvelői. Fenntartott airsoft-pálya nincs, az eseményt a természetben kell megszervezni. Például Kibéd vagy Szentegyháza környéke alkalmas erre. Egyébként azért nem érdemes kimondottan airsoft-pályát fenntartani, mert az airsoft-fegyverek elég olcsók ahhoz, hogy bárki meg tudja venni, emiatt értelemszerűen nincs kereslet airsoft fegyver bérlésre. A paintball ilyen szempontból jövedelmezőbb, mert a drága fegyvereket és védőfelszereléseket bérbe lehet adni. Sántha Domokos elmondása szerint a paintball-pálya üzemeltetése legfeljebb mellékkeresetnek jó, legfeljebb egyhavi fizetésnyi bevételre lehet számítani belőle. Hozzáfűzte: a paintball jó hobbi gyerekeknek.
– Ne drogozzanak, inkább szórakozzanak! – jegyezte meg. Érdeklődésünkre elmondta: az airsoft-fegyverek akkor lesznek igazán veszélyesek, ha valaki elkezdi házilag tuningolni, például beleszerelnek egy pluszrugót, amitől sokkal erősebb lesz a fegyver.
Hasonlóképpen nyilatkozott lapunknak László Albert, a Hargita Paintball „mindenese”. Ő is arról számolt be, hogy inkább megéri paintball-pályát üzemeltetni. Saját felszerelésük van a csicsói pályán, azt adják bérbe az érdeklődőknek.
– Biztonságosabb, mint a golf, mert ott nincs védőfelszerelés – jegyezte meg. Mint részletezte, a paintball teljesen „bio”, mert nem hagy nyomot maga után. Elmondása szerint van, akik már lobbiznak azért, hogy hivatalos sportágként ismerjék el a paintballozást.
Kérdésünkre elmondta: a paintball-pályát cégek is igénybe veszik, csapatépítő tréningeket tartanak. Szinten kedvelt leány- és legénybúcsús program, a gyerekeket az iskola másként héten is elhozzák ide. A 40–60 év közötti korosztály is képviselteti magát, de előfordul, hogy születésnapi programként szervezik meg a szülők tizenéves gyermeküknek. Mint részletezte: a paintballozáshoz legalább tíz ember kell, hogy érdekes legyen. Noha helyt adnak airsoftos eseményeknek is, ez sokkal ritkábban fordul elő.
– Az airsoft házasságig tart, az emberek az után jellemzően inkább eladják a fegyverüket, vagy biztonságos helyre pakolják, hogy a gyerek nehogy megtalálja és csak nagyon ritkán használják – mutatott rá az airsoftozás társadalmi vonzatára László Albert. Mint részletezte, azért sem éri meg külön airsoft-pályát fenntartani, mert mindenki saját felszerelését használja, ráadásul a betartandó szabályzat is több tíz oldalas. Az is gondot okoz, hogy nehéz megkülönböztetni az airsoft-fegyvereket az igaziaktól. Angliában van is rá törvény, hogy nagy sárga csíkkal kell ellátni az airsoft-fegyvereket.

Kiss Előd-Gergely

: an accessible web community