Legendás gyermeknap Szejkefürdőn: Mini gőzös mini Erdélyben

Az alkotó magyaráz a működtetőnek. Varga József és Fazakas Szabolcs Fotó: Asztalos Ágnes

A Nemzetközi Gyermeknap alakalmából újabb attrakcióval rukkolt elő a Mini Erdély Park: elindult a Romániában egyedülálló gőzmozdony által húzott kisvonat. Természetesen a gyermekek ingyen próbálhatták ki az utazást, mint sokan már tudják, a pálya Erdély kicsinyített látványosságai között kanyarog.

Újabb legenda vált valóra a Legendárium csoport által megálmodott és működtetett szejkefürdői Mini Erdély Parkban, az egykori székely gőzös emlékét idéző igazi gőzmozdonyt állítottak pályára tegnap.

Épp olyan, mint Szilvi
Az első köröknél mi is jelen voltunk, és tanúsíthatjuk a hatalmas érdeklődést az újdonság iránt. Egyébként is nagy volt a pörgés a gyermeknapon a parkban, egyik csoport váltotta a másikat, a magánlátogatókkal együtt délig már közel 300-an váltottak belépőjegyet.
Reggel még az utolsó simításokat végezte Varga József a kis gőzmozdonyon. A magyarországi Fehérgyarmaton élő ezermester néhány speciális műszer kivételével saját kezével, saját tervei alapján építette meg a gépet, amely – mint munkálkodás közben elmesélte – a Szilvásváradon, keskeny nyomtávú pályán közlekedett gőzmozdony, a „Szilvi” 1:4-hez lekicsinyített másolata.
Budapesten már több mint egy évtizede folyamatosan működik még két ilyen apró, pöfögő járgány, de ez aharmadik a legjobb – jegyezte meg Varga, aki alapszakmája szerint autószerelő, de a hangszerektől a helikopterig és gőzhajóig már sok mindent elkészített. Láthatóan a gépek igazi szerelmese, de Fazakas Szabolcs, a Mini Erdély Park és a Székelyföldi Legendárium lelke, vezetője sem maradt el mögötte. Mint mondta, van már hat éve is annak, hogy el kezdett foglalkozni az ötlettel, aztán került kapcsolatba Varga Józseffel. Miközben ketten pakolták a szenet és figyelték a műszereket, megtudtuk, hogy semleges vízzel, fával és szénnel (antracit) működik, mintegy háromnegyed órát vesz igénybe a fűtése, hogy elindulhasson, aztán 20 km/órás sebességgel teszi meg a köröket.

Ha megcsap a vonat füstje
Egyszer csak a nyomásmérő a megfelelő számot mutatta, és dél körül jellegzetes sípolással el is indulhatott a mozdony. A próbakör után már senkit sem kellett biztatni, a hat kis kocsira nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is vidáman ültek fel, hogy végigpöfögjenek a legszebb erdélyi épületeket idéző makettek között.
Eddig is lehetett vonatozni itt, már egy jó ideje jár ugyanis egy kis elektromos, akkumulátorral működő vonat a Mini Erdély Parkban, marad is működésben, mert a gőzmozdony elindítása – mint fentebb olvashatták – azért macerásabb, de a hangulata, a füsttel és jellegezetes hanggal azért teljesen más. Fazakas tervei szerint havonta kétszer és az ünnepnapokon üzemelik majd be. Épül a mini indóház is, ahová beállhatnak majd a mozdonyok és a kocsik. Maga a pálya majdnem 400 méter hosszú.

Élő múltidézés
Az újdonság jól illeszkedik Fazakasék koncepciójába, hogy megelevenítsék és bemutassák Erdély egykori nagy megvalósításait, a váraktól, hivatalos és egyházi épületektől kezdve a főúri kastélyokon át a patinás ipari létesítményekig. A vasút is része volt annak a „békebeli” világnak, azt a vonalat például, amelyen a székely gőzös járt Héjjasfalva és Székelyudvarhely között, éppen 134 éve adták át. Ezzel kapcsolták be egyébként Székelyudvarhelyt a Kárpát-medencei vasúthálózatba.
Ha már múltidézésről van szó, megemlíthetjük, hogy egy igazi középkori vár is felépült a Mini Erdély Parkban, amely épp csak annyira mini, hogy a gyermekek azért kényelmesen bejárhassák. Azt már lehet tudni, hogy izgalmas foglalkozásokat rendelnek a vár mellé, és Fazakas még annyit elárult, hogy várhatóan egy hónap múlva, július elsején nyitják meg.

Igazi gőzmozdony, igazi élmény. Megy a gőzös Szejkefürdőn Fotó: Asztalos Ágnes
Fotó: Asztalos Ágnes

Asztalos Ágnes

: an accessible web community