Learatták a repcét Szépvízen

Munkába állt az aratógép, és a nyolc hektáron 2600 kiló fölötti átlaghozamot produkálva, pénzügyi eredményességben is túlszárnyalta a búzát a Szépvíz határában első ízben termesztett repce. A próba tehát sikerült, ősszel jöhet a folytatás. A részletekről Ferencz Tibor termelőtől érdeklődtünk.

Sikeresnek ítéli az első repcetermesztési próbálkozását Ferencz Tibor szépvízi termelő. A csíki települést polgármesterként is irányító mezőgazdasági szakember tavaly ősszel úgy döntött, kísérleti jelleggel 8 hektáron vállalkozik a fagyérzékenysége miatt Hargita megyében kuriózumnak számító olajtartalmú ipari növény termesztésére. A termést a napokban aratták le: hektáronkénti 2600 kilogramm fölötti hozama alapján jövedelmezőbbnek bizonyul a búzánál, elvárható termésmennyisége alapján két-háromszorosa a termesztési technológiájában hasonló, de kisebb fagykockázatot hordozó tavaszi vetésű mustárnak.
A nyolc hektárról betakarított 21,5 tonnás repcetermés-mennyiséggel – amit tegnap a vevő már el is szállított – Ferencz Tibor annál is inkább elégedett, mivel a jellegzetes sárga virágú ipari növény fejlődéséhez finoman szólva sem alakultak ideálisan a feltételek: a tél folyamán és a nyár elején a szárazság, tavasszal pedig két ízben is fagykár okozott nem kívánt élményeket a gazdának.
– Kalandos esztendeje volt a repcének. Viszonylag jó a termés ahhoz képest, hogy mi mindent kellett kibírnia. Az őszi kelés szép, egyenletes volt, de később száraz, csapadékmentes volt az ősz és a tél is. A repce gyakorlatilag hó nélkül vészelte át a telet, majd az elindulását követően tavasszal kétszer is lefagyott, visszafagyott. A szárfejlődést és az ágképződést segítő alsó nagy levelek fagytak le. A hideg tavasz után újabb szárazság következett, pont akkor, amikor zöldtömegben kellett volna fejlődjön. Emiatt nem is tudott annyira megnőni. A várt másfél méter helyett csak egyméteresre cseperedett a növény – sorolta a termesztési kaland epizódjait Ferencz Tibor.
Pénzügyi szempontból a gazda állítja, a szépvízi határban termesztett repce még a felsorolt nehézségek ellenére is jövedelmezőbb a búzánál, tehát mindenképpen érdemes foglalkozni vele.
– Ha továbbra is hozza ezeket az eredményeket, akkor jobb a búzánál. Pénzügyileg mindenképpen pozitív. Érdemes foglalkozni vele, megéri a kockázatot. Megbírja a csíki viszonyokat, látok benne jövőt. Hisz ha az imént elsorolt kálváriát kibírta, akkor joggal kérdezem, mégis mit kellene még kibírjon? – teszi fel a kérdést a termelő. Ezek alapján nem meglepetés: a szépvízi növénytermesztő idén ősszel újra bizalmat szavaz az olajos ipari növénynek, annál is inkább, mivel a repce a vetésforgóba illesztve, a burgonya előveteményeként agrotechnikai előnyeivel, talajfertőtlenítő hatásával is jelesre vizsgázik.
– A pénzügyi eredményeken túl a repce mellett szól, hogy nitrogént köt le, öli a pityóka kártevőit a talajban, ugyanakkor jó előveteménye is a krumplinak. Arról nem is beszélve, hogy karós gyökere révén a szántás alatt mélyebben lazítja a talajt. Ezeket az agrotechnikai előnyöket mind figyelembe kell venni – hangsúlyozta lapunknak Ferencz Tibor.