Látványos vidéképítés

Új fejlesztési stratégián dolgoznak a Csík LEADER Helyi Akciócsoport munkatársai. A polgármesteri hivatalokkal már elkezdték a konzultációkat a következő tervezési időszak prioritásairól.

LEADER-es bemutatkozó anyagok. Reményen felül teljesítettek
LEADER-es bemutatkozó anyagok. Reményen felül teljesítettek

Daczó Dénes
daczo.denes@hargitanepe.ro
Három év alatt 114 pályázat finanszírozási szerződését közvetítette a Csík LEADER Helyi Akciócsoport, összesen 2,35 millió euró értékben.
– Reményen felüli ez a teljesítmény – fogalmazott Mátéffy Mária, a munkaszervezet vezetője.
Értékelése szerint az elmúlt években leginkább a források lehívásán, a beruházásokon volt a hangsúly. Az új fejlesztési stratégiába a térségi szintű együttműködés irányába tolódhat a hangsúly. Az akciócsoport munkatársai remélik, hogy a tervek készítésébe minél több valós fejlesztési ötletet be tudnak építeni.
– Lesznek pontszerű beruházások is, de ezek összekapcsolása és rendszerben való működtetése lenne a cél – véli Mátéffy Mária.
A következő tervezési időszakra a brüsszeli elvárás is az, hogy az országos vidékfejlesztési stratégia a LEADER Helyi Akciócsoportok (HACS) stratégiái között ne legyenek átfedések. Az innovatív kezdeményezéseké lehet a főszerep – hangsúlyozta.
A helyi akciócsoportok (HACS) – amelyből a megyében négy van – június 5-ig kellett benyújtsák jelentkezésüket a következő pályázati időszak előkészítésére. A Csík LEADER térségnek Balánbánya is része lett, így minden csíki település – a Kászonoktól a Gyimeseken át – tagja az egyesületnek – jegyezte meg Mátéffy Mária. Jó hírnek számít, hogy míg korábban a kisvárosok nem vehettek részt a pályázati kiírásokon, az új időszakban ez is megengedett lesz – újságolta.
A következő tervezési időszak előkészítésére benyújtott pályázatokat legtöbb nyolcvan nap alatt kell elbírálják, így legkésőbb szeptemberben már az új stratégia véglegesítése is elkezdődhet. Addig fontos, hogy minél több leszerződött projekt befejeződjön – hangsúlyozta a munkaszervezet vezetője.
A 2012–2015 közötti időszakban a Csík LEADER Egyesületnél 114 pályázat nyert támogatást: 61-et az önkormányzatok, 31-et a vállalkozások, míg 22-t az egyházak és civilszervezetek nyújtottak be.