Látványos futamot ígérnek

Az eddigi leghosszabb pálya a homoródalmási. Ló és lovas is bizonyíthat

A Vargyas-szoros almási bejáratánál kerül sor vasárnap az Udvahelyszéki Vágta döntőjére. A szervezők bíznak a jó időben és az idei utolsó futam sikerében, Homoródalmásról autóbuszt is indítanak a helyszínre.

Az eddigi leghosszabb pálya a homoródalmási. Ló és lovas is bizonyíthat
Az eddigi leghosszabb pálya a homoródalmási. Ló és lovas is bizonyíthat

[dropcap]I[/dropcap]dén Székelyszentlélek határában nyitották meg az Udvarhelyszéki Vágtát, majd Székelyderzs következett volna, de ott a rossz idő miatt nem tudták megtartani a versenyt. A harmadik futamot Zeteváralján szervezték meg, az ezt követő kápolnásfalui verseny szintén elmaradt. A szervezők azzal magyarázták: olyan településen nem szerveznek futamot, ahonnan egyetlen versenyző sem jelent meg az előző megmérettetéseken. Így két futam és a döntő maradt érvényes, ahol a lovasok nemcsak díjakért, hanem a vándorserlegért is versenybe, illetve lóra szállnak.
Kovács Nemes László, a vágta ötletgazdája és szervezője azt mondta, a vasárnapi döntőn viszont 40-45 versenyzőre számítanak.
– Gyönyörű helyszínt választottunk, nagy területen fekszik a pálya, ami a lovasoknak jó alkalmat szolgál lovaik gyorsaságának kipróbálására. Nagyjából 1500 méter az a táv – közölte.
A lovas felvonulás szombaton délután kezdődik Homo­ród­almáson, majd vasárnap délelőtt 10 órától rajtol az ügyességi verseny, délután pedig a gyorsasági verseny. A rendezvényen részt vesz Homoródalmás magyarországi testvértelepülésének polgármestere, illetve Kovács Sándor magyar országgyűlési képviselő is, aki a testvértelepülés korábbi polgármestere volt. Lukács Bence csíkszeredai konzul is ott lesz a vágtán az érintett udvarhelyszéki községek polgármestereivel együtt.
– A versenyek azt mutatják, hogy mind a közönség, mind a versenyzők részéről egyre növekszik az érdeklődés – mondta Kovács Nemes László. Szerinte a lovasok jelentik a garanciát arra, hogy jövőre is lesz folytatása az Udvarhelyszéki Vágtának.
A szervező szerint azokkal a lovakkal neveznek be legtöbben, amelyeket a hétköznapokban is használnak.
– Azokat az emberek kerestük meg, akiknek már eleve volt lovuk, tehát a lótartás számukra kalkulált költség. És az, hogy részt vegyenek a versenyen, nem jelent különösebb anyagi ráfordítást. Viszont azt is hallottam, hogy sokan már lóvásárláskor azt is figyelembe veszik, hogy a lovat versenyeztetni is lehessen. A gyakorlás viszont nagyon fontos, mind a lovas, mind pedig a ló számára – tanácsolta Kovács Nemes László.
A vándorserleget és vándorzászlót a nyertes csapat viszi haza, ami azt jelenti, hogy jövőre náluk szervezik meg a döntőt.

Nagyálmos Ildikó

: an accessible web community