Lassan lefut az eperszezon

A tegnapi hagyományos keddi piacon, bár több helyen kínálták még az epret, lassan vége a szezonnak. Megjelent viszont a farcádi korai cseresznye.

Zamatosabb és édesebb az apróbb eper. Nem minden halmi, amit annak mondanak
Zamatosabb és édesebb az apróbb eper. Nem minden halmi, amit annak mondanak

Nagyálmos Ildikó
nagyalmos.ildiko@udvarhely.ma
A pultok között sétálva messziről érezni lehetett tegnap az eper illatát. De nem mindegyikét, mondta is a pultok közül az egyik árus, csak ennek itt, amelyiket Halmi (Szatmár megye) mellől hoztunk az éjjel, majd megkóstoltatta a zamatos korai gyümölcsöt. Bár apróbb szemű, mégis sokkal ízletesebb, mint a román árusoké, akik szintén szatmári eperként kínálják portékájukat.
– Két hete kezdődött, és a mi részünkről már be is fejeződött a szezon, hiszen idén nem hozunk több epret, mert nagy mennyiségben már nem lehet eladni, az ember nyakán marad, néhány kilóért pedig nem érdemes olyan messzire utazni. Bár több helyen árulják most a piacon, reggel óta nagyjából háromszáz kilót tudtunk eladni – mondta Pap József eladó. A paradicsom ízű „kecskecsicsű” paradicsom viszont román vidékről, a Galac megyei Matcáról származik, a keményebb héjút pedig Dâmboviţáról hozták. Szintén Pap József és felesége, Margit kínálja a korai termésű farcádi cseresznyét. A Bándi Ferenc farcádi gyümölcsöséből való gyümölcs kissé halovány és apró szemű, viszont az íze jó. Nyolc lejért mérték kilóját. A nagyobb szemű édes gyümölcsöt pedig Marosdécséről, a Beszterce-Na­szód megyei faluból hozták az udvarhelyi piacra: azt kilónként 12 lejért vesztegették. Az eper kilója 6 lejbe került, nagyobb mennyiség esetén 5 lejért juthattunk hozzá.
A nyári retek kötése 3 lej, a spenót kilója 6 lej, a zöldhagyma kötése 1,50 lej, a paradicsom 8 lej, az uborka 4 lej, a paprika 8 lej, a vinetta 8 lej, a káposzta 2,50 lej, a cukkini 3 lej, az új krumpli 2,50 lej és a zöldpaszuly kilója 9 lej volt. A tegnapi kánikulában különféle – paradicsom, paprika, karfiol, káposzta, karalábé – palántákat is kínáltak a piac földjéről, amelyek kókadozva, nehezen viselték a hőséget.
Virágból is bőséges volt a választék, de szemmel láthatóan nem követte nagy érdeklődés, valószínűleg, aki tehette, már megvette az egynyári növényeket.
A szokásos helyen, a piac bejáratánál most is kínálták a szalmakalapot, illetve a fonott kosarakat. A néniknél tejet, tojást és különféle fűszer- és gyógynövényt is vásárolhatott a piacra látogató.