Lakószövetségeket fog perbe a Goscom

A szolgáltatás felfüggesztése nem mindenhol hozta meg a várt eredményt, illetve voltak olyan tömbházak, ahol a lakószövetség nem tette lehetővé, hogy a tartozást felhalmozók lakásában zárják el a csapokat, ezért a Goscom úgy döntött, perbe fogja az érintett lakótulajdonosi társulásokat, és így próbálja meg behajtani kintlévőségeit.

A peres utat látja egyedül járhatónak a szolgáltató a lakossági tartozások behajtására
A peres utat látja egyedül járhatónak a szolgáltató a lakossági tartozások behajtására

[dropcap]T[/dropcap]öbb mint 2,2 millió lejjel tartoztak a városlakók idén április végén a csíkszeredai közüzemnek. Miután a nyár folyamán több tömbházban is felfüggesztette a Goscom a melegvíz-szolgáltatást, ezt a kintlévőséget sikerült július végére 1,3 millió lejre letornázni. Ebből a szempontból az idei év nem mondható rendhagyónak, hiszen tavaly ebben az időszakban is ugyanennyivel, sőt, valamivel többel tartoztak a csíkszeredaiak a Goscomnak.

Tucatnyi lakószövetség számláit zároltatnák
Azt, hogy gondjuk van a kintlévőségek behajtásával, Fekete Ana, a Goscom igazgatója is elismeri. Azt mondja, idén a legtöbb tartozással rendelkező Testvériség sugárúti lakástulajdonosi társulás nem tette lehetővé, hogy bejussanak a tartozást felhalmozó személyek lakásaiba, és ott zárják el a melegvíz-csapokat, teljes lépcsőházakat viszont nem akartak kizárni a szolgáltatásból, hogy ne büntessék azokat is, akik napirenden vannak a közköltség kifizetésével. De nemcsak ennél a lakószövetségnél van gond.
– Úgy döntöttünk, hogy perbe fogjuk a tartozó lakástulajdonosi társulásokat, és megpróbáljuk elérni bankszámláik zárolását, hogy be tudjuk hajtani a kintlévőségeinket. 14-15 lakószövetség van most ebben a helyzetben – nyilatkozta lapunknak Fekete Ana. Hozzátette: remélik, hogy már szeptemberben sikerül a számlákat zároltatni.
Állítása szerint a Goscomnál jegyzett legrégebbi adósság másfél éve gyűl.
– Ez nem azt jelenti, hogy másfél évig mi nem csináltunk semmit, nem próbáltuk fizetésre bírni a tartozó személyeket. De igen hosszú az út, amíg törvény elé kerülhet az ügy, és a jogi procedúrák is fél–egy évig tartanak – mondta. Ha pedig sikerül eljutni a folyamat végére, és valaki ellen kényszervégrehajtást rendel el a bíróság, legtöbb esetben az illető összekapar valahonnan valamennyi pénzt, azt befizeti a Goscomnak, utána pedig gyűjti tovább az adósságot.

Nem csak a lakosság tartozik
Bár a lakossági tartozásnál kisebb, de mégis számottevő a városban működő különböző intézmények adóssága is, ami összesen 91 570 lejre rúg. Legtöbbel a CNSRL Frăţia Szakszervezeti Tömörülés tartozik a közüzemnek, összesen 54 469 lejjel – erre az összegre már végrehajtási ítéletet hozott a törvényszék –, illetve a József Attila Általános Iskola, 18 050 lejjel.
– Mostanáig ezzel az iskolával nem volt gondunk. Tárgyaltunk velük, a helyzetről tud a polgármesteri hivatal is, és úgy értettem, pár nap alatt rendezik tartozásukat – közölte Fekete Ana.
Állítása szerint a városban működő tanintézmények körülbelül 80 százalékában még mindig a Goscom szolgáltatja a meleg vizet és a fűtést, akárcsak a megyei kórház két épületében, a régi kórházban, illetve a fül-orr-gégészet épületében, de panaszuk nincs a számlatörlesztésekre, illetve az intézményvezetők sem jeleztek kifogást a szolgáltatásra vonatkozóan.

Folytatódik a leváláshullám
Ha nem is annyian, mint tavaly, de idén is szép számmal váltak le a csíkszeredai tömbházlakók a Goscom távfűtési rendszeréről. Míg tavaly augusztus 20-ig 490 leválási kérelmet jegyeztek, azok száma idén augusztus 25-ig 345. Ez a szám még nőhet, ugyanis idén szeptember 4-ig lehet leválási kérést benyújtani a szolgáltatónak.
– Két okát látom annak, hogy idén is sokan döntöttek a leválás mellett. Az egyik a költségelosztást végző Laguna cég kilépése a piacról – vélte Fekete Ana. Azt mondta, a leválást kérelmezők jó része erre hivatkozik. – Sokan vannak, akik egyébként nem tartózkodnak a lakásban, ezért számukra nem felel meg, ha télen lakásfelület-arányosan kiszámolt fűtésköltséget kell fizetniük – állította.
A másik fő okot a már saját fűtésrendszerrel rendelkező szomszédok hozzáállásában látja az igazgató. Közölte, több leválást kérelmező is jelezte, hogy szomszédjai nyomására tette meg ezt a lépést, ugyanis a tömbházban, lépcsőházban lakók többsége már lemondott a távfűtésről, és néhány szomszédjuk miatt nem hajlandók fizetni a közös felületekre kiszámolt távhő árát.
Fekete Ana ugyanakkor azt állítja, hogy a leválási kérelemmel a Goscomhoz érkezők mintegy 40 százaléka továbbra is igényli a közüzem melegvíz-szolgáltatását.

Forró-Erős Gyöngyi