Videó – Lakossági javaslatok figyelembe vételével alakítanák át Csíkszereda régi központját

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és Hargita Megye Tanácsa közösen adna új rendeltetést a kórház több részlegének otthont adó műemlék-, illetve műemlék jellegű épületeknek, valamint a hozzájuk tartozó területeknek. Átalakítanák és megnyitnák a városlakók, valamint a turisták előtt a Mikó-vár mögötti jelenleg kihasználatlanul álló térséget is.

Hargita Megye Tanácsa az általa fenntartott Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház minden osztályát a Nagy Laji-dombjaként ismert helyszínre kívánja költöztetni. Ennek a beruházásnak egyik hozadéka lenne, hogy a jelenleg a kórház több osztályának otthont adó épületek felszabadulnak, és új rendeltetést kapnának.

A szóban forgó épületek az úgynevezett lábas ház, illetve ma bőrgyógyászatként és szemészetként működő régi kórház épülete, amelyek hasznosítására lakossági konzultációt hirdetett a megyeközpont és Hargita Megye Tanács. A beérkezett javaslatok mentén írják majd ki a közbeszerzést az övezeti rendezési terv (PUZ) elkészítésére.

Az elképzeléseket Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Sógor Enikő alpolgármester, Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője és Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója ismertette pénteken a helyszínen.

A Mikó-vár mögötti terület is új funkciót kapna

Borboly Csaba szerint Erdély legaktívabb városközpontja lehet a terület, ahol egy helyen lesznek elérhetőek a kulturális rendezvények, a sportolási lehetőségek és a szabadidős tevékenységek. Ezeket összekapcsolva egymással pezsgő élet alakulhat ki a város ezen részén. Mint mondta, jelenleg a Mikó-vár, az uszoda, a műjégpálya és gyorskorcsolyapálya, valamint a régi kórház területei drótkerítésekkel vannak elválasztva.

– Olyan ötletbörzére, jövő megálmodásra hívjuk a csíkszeredaiakat, amely a következő jónéhány évben meghatározza azt, hogy egy nagyon értékes, épített örökséggel, hogyan tudnánk gazdálkodni. Ahogy az ötletelés minket is lázba hoz, úgy gondoljuk a lakók számára is fontos, hogy mi történik ezekkel az értékes, építészetileg is kiemelkedő épületekkel – emelte ki Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

Az online kérdőív május 30-ig tölthető ki és ide kattintva érhető el. A további ötleteket, javaslatokat pedig az info@hargitamegye.ro és a varoshaza@szereda.ro e-mail címekre várják.

Farkas Endre