Hirdetés

Lakossági fórumot tartottak az új utcanévjegyzékről Gyergyócsomafalván

Az új utcanévjegyzék és házszámrendszer témájában szervezett lakossági fórumot a gyergyócsomafalvi önkormányzat kedden este. A találkozót annak kapcsán hívták össze, hogy korábban a lakók petíciót fogalmaztak meg az utcanevek hivatalosítása kapcsán.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Lakossági fórumot tartottak az új utcanévjegyzékről Gyergyócsomafalván
Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Csekély érdeklődés mutatkozott a lakók részéről a keddi lakossági fórumon, alig néhányan vettek részt a találkozón, ahol a hivatalos jogszabályok ismertetése, a javasolt hivatalos utcanevek bemutatása mellett az új házszámrendszerről és az ezzel kapcsolatos lakossági teendőkről tájékoztatták az érdeklődőket.

A fórum meghívottjaként Petres Sándor, Hargita megye prefektusa ismertette az utcanévhálózattal kapcsolatos jogszabályokat.

Elmondta: a 2017-ben megjelent 448-as miniszteri rendelet értelmében az ország összes településén át kell alakítani azok struktúráját, ahol még nem voltak utcák, csak házszámok, ki kell alakítani azokat, illetve szükség esetén újra kell tervezni a házszámozást is.

Az utcanevek milyenségére az alkotmány 13. és a közigazgatási törvénykönyv 2. cikkelye tér ki, amelyek behatárolják a nyelvi lehetőségeket: a román név a hivatalos, a magyar pedig az utcanévtáblán és a kommunikációban fordításként használatos.

Az általános szabályzaton túl két törvényes eltérés van, amikor nem kell lefordítani az adott utcanevet:

  • ha az egy személyiségről kapta a nevét,
  • vagy ha egy hagyományos névnek nincs román megfelelője

– ismertette a törvényes előírásokat Petres Sándor.

Márton László Szilárd, a település polgármestere ismertette az új utcanévjegyzéket, amelyet a lakók kérései alapján állítottak össze, és amelyek nem szerepeltek a 2021 előtti összeírásokban, illetve bemutatta az új házszámozási rendszert. Júniusban az új utcanévjegyzéket kell elfogadnia a helyi tanácsnak, beleértve a hozzárendelt házszámokat, tehát júniusig még mindig van lehetőség írásban benyújtani a változtatással kapcsolatos kéréseket, észrevételeket – mondta az elöljáró, hozzátéve, hogy előreláthatólag szeptemberben tud elkezdődni az átállás az új házszámozásra. Ezt követően, a hivatalos iratok cseréje következik, amelyben a polgármesteri hivatal alkalmazottai segítséget nyújtanak mindazoknak, akik igénylik.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!