Laczkó: ez már a helyhatósági választások előszele

Laczkó Albert Elemér hamis profilja. A polgármester szerint ez nem a többség véleménye

Ismeretlen tettesek ellen tesz feljelentést Laczkó Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere, mert egy őt lejárató oldalt hoztak létre személyes adatainak, fényképeinek felhasználásával a Facebookon. A Veled vagyunk Elemér című oldalon nemcsak a polgármestert becsmérlik, de a község és a megye más elöljáróit is célba veszik. Laczkó Albert Elemér úgy véli, ez a tett már a jövő évi helyhatósági választások kampányának „előszele”.

Laczkó Albert Elemér hamis profilja. A polgármester szerint ez nem a többség véleménye
Laczkó Albert Elemér hamis profilja. A polgármester szerint ez nem a többség véleménye

[dropcap]F[/dropcap]őként a Maros-parti nagyközség polgármesterét szapulja, de más közéleti szereplőkkel sem bánik kesztyűs kézzel az a Facebook-oldal, amelyet Laczkó Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere nevében és arcképével hoztak létre ismeretlenek.

Sokat sejtető fejléc
A Veled vagyunk Elemér oldal fejlécén az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) logója látható azzal a – nehezen értelmezhető – megjegyzéssel, hogy „ezeket várjad haza”.
A névjegyen a „Gyergyóremete fatolvaj polgármestere” szöveg olvasható, és az oldal készítői több bejegyzésben elmarasztalják Laczkó Albert Elemért, többek közt azzal vádolva őt, hogy „fittyet hány a falura”, és – egy, az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság vizsgálata nyomán őrizetbe vett személyekre utaló szójáték nyomán – kijelentve: a „Beciul Domnescben (szsz. az úri pincében) a helye”. De nemcsak a remetei polgármestert veszik célba a becsmérlő bejegyzések, többek között például dr. Asztalos László fotóját is közzétették az oldalon, azzal címkézve fel a község díszpolgárát és köztiszteletben álló rangidős orvosát, hogy „a falu főtitkára”. Egy másik kép mellé – ahol Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is látható – azt írták: „A megye rablóbandájának egy része… Nézd meg, székely, ki lopta s lopja az erdődet!” A bejegyzéseket kedvelők között többnyire ugyanazok a nevek váltakoznak, azoké a személyeké, akik már többször is nyíltan vádolták különböző ügyekben a polgármestert.

A közösség kiáll polgármestere mellett
A kommentek többségében azonban a gyergyóremeteiek kiállnak polgármesterük mellett, többen is nyíltan elítélik az oldal létrehozóit. „Míg a polgármester szépítgette a kicsiny falunkat, addig mások lopták az erdőt és dagadt a pénztárcájuk. Hajrá, Elemér, ne hagyd magad!” – olvasható az egyik biztató hozzászólásban.
Noha Laczkó Albert Elemérnek nincs saját Facebook-profilja, a Gyergyóremete oldalon, illetve a lejárató oldal több kommentjében is közzétette véleményét az üggyel kapcsolatosan.
„Ismeretlen tettesek nevemet, fotóimat felhasználva a tudtom és engedélyem nélkül törvénytelen, hamis, lejárató Facebook-oldalt hoztak létre ellenem” – fogalmazott a polgármester. Továbbá kifejtette, hogy vélhetőleg megfélemlíteni és a munkájában gátolni igyekeznek azok, akik az oldal mögött állnak, illetve Gyergyóremete rossz hírét szeretnék kelteni igaztalan vádakkal, de úgy véli, a község lakói elítélik ezt a tettet, „mert nem így gondolkodnak, nem így élnek, nem ilyen értékeket vallanak magukénak”.
Megkeresésünkre Lazkó Albert Elemér azt mondta, úgy gondolja, elkezdődött a jövő évi helyhatósági választásokat megelőző kampány, tudja, hogy a községben ténykedik egy csoport ellene, de azt is tudja, hogy a többség nem ilyennek látja.
– Gyanítom, kik állhatnak az oldal létrehozásának hátterében, a bejegyzéseket kedvelők nevei is a gyanúmat erősítik – mondta, megerősítve, hogy ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést személyi adataival való visszaélés okán.

Jánossy Alíz