Kulcsjátékosok és wax nélkül a bronzéremért

Hajszálon múlt a bravúr. Az elődöntőig szárnyaltak a magyar lányok Fotó: IHF

A bronzéremért játszhat ma a magyar női ifjúsági (U18-as) kézilabda-válogatott az Észak-Macedóniában zajló – waxmentes labdákat tesztelő – világbajnokságon, miután a hétfő esti elődöntőben elszenvedte első vereségét a tornán, amelyen a román válogatott is derekasan helytállt.

Két kulcsjátékosa, az Egyiptom elleni negyeddöntőben nyílt kézficamot szenvedő Farkas Júlia, valamint a bokaficammal bajlódó Szabó Anna nélkül volt kénytelen megvívni a világbajnoki elődöntőt a magyar női ifjúsági kézilabda-válogatottnak. Az ellenfél a magyarokhoz hasonlóan szintén százszázalékos mérleggel rendelkező Dél-Korea volt, akik 10–8-as magyar vezetésről egy ötgólos szériával 13–10-re fordítottak, szünetre pedig egygólos (17–16) előnnyel mehettek. Fordulás után a Magyar Kupa-döntőben a Győr ellen mély vízbe dobott és ott nagyot alkotó, mindössze 17 éves ferencvárosi, ám az új idénytől egy évre az MTK-hoz kölcsön adott, az ázsiaiak ellen kilenc gólig jutó Simon Petra vezérletével 21–18-ra is vezetett Bohus Beáta csapata. A végjáték azonban a koreaiaknak sikerült jobban, és 30–29-re győzve bejutottak a fináléba, a magyarok pedig ma 16.45-től (Sport1, élő) az elődöntőben a dánok ellen kiütéses, 21–37-es vereséget szenvedő Hollandiával mérkőznek meg a bronzéremért.
A magyar válogatott rögös úton jutott be a legjobb négy közé: a csoportkörben Argentína legyőzése nem okozott gondot, utána viszont két ki-ki meccset játszottak azonos képességű csapatokkal: a spanyolokat két, a franciákat egy góllal legyőzve jutottak a középdöntőbe, ahol Brazíliát tizenhat góllal páholták el, majd Norvégiát is legyőzték öttel. A román válogatott sem vallott szégyent a vébén, hajszállal maradt le a negyeddöntőről, miután a csoportkörben simán verte Szlovéniát és Guineát, illetve biztató döntetlent ért el Hollandia ellen. A középdöntőben mindössze kétgólos vereséget szenvedtek Dél-Koreától (31–33), majd drámai csatában egy góllal (27–28) maradtak alul Németországgal szemben, így nem jutottak a legjobb nyolc közé.

Öncsonkítás?

Az ifjúsági vb-n tesztelik a waxmentes labdát – a visszajelzések és a látottak alapján kevés sikerrel. Neves szakemberek véleménye szerint a játék merőben más, jóval szegényebb lesz, a nívó pedig a harminc évvel ezelőtti szintre esik majd vissza, ezért hiba lenne, hogy a kézilabda, amely a harmadik évezred sportágának címkézi magát, öncsonkítás útján veszítsen látványosságából, vonzerejéből. A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) ennek ellenére eltökélt, bejelentése szerint a következő utánpótlásversenyeken is wax nélküli labdát használnak, a cél pedig az, hogy mihamarabb a felnőttek körében is bevezessék ennek használatát. A waxmentes labda gyártói nyilván támogatják az ötletet, ami érthető, hiszen az IHF csak eddig már több mint egymillió eurót költött a projektre.

 

Jakab Árpád

: an accessible web community