Hirdetés

Kulcs a pályakezdéshez

Újonnan épített szolgálati lakásokat vehettek át fiatal orvosok Csíkszeredában, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szomszédságában. A szerda délutáni átadón az elöljárók mellett a projekt résztvevői és kedvezményezettjei is jelen voltak.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kulcs a pályakezdéshez
Fotó: László F. Csaba

Szolgálati lakásokat vehetett át négy fiatal, frissen diplomázott orvos, köztük érsebész, ortopéd-traumatológus, gyermeksebész és sürgősségi gyermekorvos. Az orvosok többségében Hargita megyében születtek, egy kivételével, aki Galacról érkezett a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz. 

László F. Csaba

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke megköszönte a szolgálati lakások teljes menedzsmentje eddigi munkáját, az építésztől egészen a program koordinálásáért felelős személyekig. 

– Országunk legnagyobb problémája a túlzott bürokrácia, ezért is különösen örvendek, hogy sikerült elkészíteni a négy szolgálati lakást. Sajnos a hiányzó papírok miatt egy évet kellett várni a beköltözésre – mondta az átadáson Borboly.

 

László F. Csaba

Megemlítette Hajdu Gábor parlamenti képviselőt, aki a megyei ügyek egyik fő támogatója, és mint mondta, ugyanez igaz Korodi Attilára, Csíkszereda polgármesterére is, aki korábban parlamenti képviselőként sokat tett a kórház ügyeiért is. A megyeelnök szerint fontos, hogy jó szakemberek legyenek a kórházban. A mostani lépéssel talán sikerült vonzóbbá tenni a csíkszeredai kórházat, és folyamatban van az ötödik ház építése is, amit egy hatodik is követni fog, mondta Borboly Csaba.A megyei tanács öt legjobb döntése közt szerepel a jelenlegi projekt, szögezte le a megyeelnök. 

– A szolgálati lakások építésekor annyira nagy volt az orvoshiány, hogy kis híján be kellett zárni a kórházat. Ehhez képest hatalmas előrelépést tettünk. A projekt értéke majdnem egymillió-kétszázezer lej – ismertette az elöljáró.  

Korodi Attila polgármester a projekt kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a bürokrácia mellett a véges földterületek is nemegyszer gondot okoznak, legyen szó bármilyen építkezésről.

László F. Csaba

– Két hete lezajlott a közvita arról a tereprendezési projektről, amely a tejgyártól egészen az útügy hátsó udvaráig tisztázza a területet. Hosszú távon szeretnénk organikusan a városhoz kapcsolni a kültelkes részt, amely lakóövezetként funkcionálna a városban – vázolta a jövőbeli terveket a polgármester.

Hozzátette: az idén a parkolási övezetet tervezik kialakítani a kórház irányában felfelé vezető úton.

Hajdu Gábor kifejtette, a tervszerű munkának beérett gyümölcse, a mostani projektnél erről beszélhetünk. Hajdu egyben gratulált is a megyei tanács elnökének a projekt véghezviteléhez.

– Külön örülök, hogy a tervezéstől a kivitelezésig helyi szakemberek végezték a munkát, így a pénz is a helyi gazdasági körforgásba került. Csík kis társadalma újabb fiatal értelmiségiekkel bővült, ez különösen fontos, figyelembe véve a népszámlálási adatokat – mutatott rá a képviselő.

Hozzátette: további évek munkájára lesz szükség, hogy a megyei kórház elérje a kettes besorolású szintet, ugyanis ez az elmúlt években nem sikerült. 

László F. Csaba

Stekbauer Zsombor, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház gazdasági igazgatója kiemelte, mennyire fontos, hogy fiatal orvosoknak a kórház képes legyen lakást biztosítani. Ez jelenleg megoldódott, mondta Stekbauer. Birta Antal, Hargita Megye Tanácsa gazdasági igazgatója a szolgálati lakások kapcsán megjegyezte, hogy egy lakás hasznos felülete nagyjából 50 és 55 négyzetméter körül van. A szolgáltatókkal a szerződéseket a beköltözőknek kell megkötniük. 

László F. Csaba

A sajtótájékoztató végén az orvosok átvették a lakáskulcsokat, és egy-egy házi áldást is kaptak ajándékba. Mivel még nem költöztek be, a sajtó képviselői is megtekinthették a lakásokat.

Kövessen a Facebookon!