Közvilágítás Csíkszeredában: a gyalogosok biztonságára helyezték a hangsúlyt

Fotók: Adorján Zsófia

A városi közvilágítás-karbantartás során a meglévő hálózat korszerűsítésére, illetve a különböző helyzetekből adódó problémák megoldására fókuszált a csíkszeredai önkormányzat. Számos új világítótestet és oszlopot helyeztek ki a megyeszékhelyen.

Az elmúlt öt hónapban 46 új lámpaoszlopot és 50 új világítótestet helyezett ki a csíkszeredai önkormányzat a megyeszékhelyen. Szerda este a sajtót is körbevezették a kivilágított helyszíneken. A rendkívüli sajtótájékoztatón kiderült: a beruházás elsődlegesen a közbiztonság növelése érdekében történt. A hálózatbővítés közel 470 ezer lejbe került.

– Gyakorlatilag semmilyen állami támogatási rendszer nincs, amivel egy település közvilágítási hálózatát fejleszteni lehetne, ezt mindig saját erőforrásból kell előteremteni. Ezért is pályáztunk a Környezetvédelmi Alaphoz 7,5 millió lejes támogatásért energiahatékony izzók beszerzésére, és saját költségvetésből is minden évben áldozunk a rendszer bővítésére, karbantartásra. Idén 469 ezer lej értékű beruházással javítottunk a közbiztonságon is a közvilágítás korszerűsítésével – emelte ki Korodi Attila polgármester.

Kifejtette: a városi közvilágítás-karbantartás során korszerűsítették a már meglévő hálózatot, ahol hiányos volt, bővítették.

A körút során a sajtó és a városháza munkatársai megtekintették a Pacsirta sétányi ANL-s tömbházak kivilágított övezetét, majd az FK stadion környékén a Tanorok utca közvilágítását, illetve a Nagyrét utcán két gyalogátjáró megvilágítását. Ezt követően a Szív és Nagyrét utca kereszteződésében telepített világítótesteket, a Kossuth Lajos utcai járdamegvilágításokat, illetve a Brassói úton végzett fejlesztéseket is bemutatták.

A vasúti felüljáró híd bontása során felszabadult világítótestek egy részét átköltöztették a taplocai borvízparkba. Az így megvilágítás nélkül maradt utcára – mely eddig a hídról kapta a fényt – további hat világítótestet állítottak. Ugyancsak két új közvilágítási oszlopot kapott a Taploca utcai „csordagyűjtőben” kialakított kis park is. Továbbá korszerűsítették a vasúti aluljáró megvilágítását is, amelyre a forgalomnövekedés miatt volt szükség.

A jövőre vonatkozóan Korodi Attila polgármester elmondta: céljuk, hogy tovább fejlesszék a város közvilágítását, már előkészületben van a közbeszerzési eljárás a Hősök, a Malom, a Nyírfa, a Jókai Mór, a Somlyó és a Tanorok utcát érintő beruházásokra.

Adorján Zsófia

: an accessible web community