Közösségi eseményre készülnek

A központi park idén is a találkozások helyszíne lesz FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA/ARCHÍV

Két év után idén újra korlátozások nélkül tarthatják meg Csíkszereda városünnepét. A mindennapokból igazi kikapcsolódást, igényes szórakozást nyújtó élménysorozat vár tehát a csíkszeredaiakra és a környékbeliekre ez év augusztus első hétvégéjén – ígérik közleményükben a szervezők. Az évek során kialakult jellegét megtartva a Csíkszeredai Városnapok 2022-ben is inkább közösségi esemény, városünnep, mintsem fesztivál. A rendezvénysorozat elsősorban helyi értékekre alapoz, amiben a helyi közösség megnyilvánulásait próbálják a szervezők előtérbe helyezni, megtűzdelve ugyanakkor „nagy nevekkel” is.

A Csíkszeredai Városnapok szabadtéri koncertjeinek helyszíne a Szabadság téri színpad lesz. Itt láthatjuk a csíkszeredai könnyűzenei paletta kiemelkedő, ígéretes művésznövendékeit: a Nagy István Művészeti Középiskola jelenlegi és egykori diákjaiból álló Slágerebbje csapatát (péntek 18.30), valamint a csíkszeredai fiatal tehetséget, Szakács Szilviát (szombat 18.00) is. Olyan neves előadók is színpadra lépnek, mint a magyarországi Honeybeast (péntek 21.30) és Margaret Island (vasárnap 21.00) együttes, a romániai zenekarok közül pedig a Voltaj (szombat 21.30). Az ütős és perkúciós hangszerek szerelmesei számára pedig a Dob-Ban Ritmusfesztivált ajánlják.

Kultúra

A város kulturális intézményei is bekapcsolódnak saját eseményeikkel a városnapi programsorozatba. A szimfonikus zene kedvelői számára a Csíki Kamarazenekar csütörtökön 19.30-tól egy klasszicista művekből összeállított nyitó hangversennyel készül. A Csíki Székely Múzeum jóvoltából maga Barabási Albert-László tart rendhagyó tárlatvezetést a BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállításon csütörtökön 17 órától. A múzeum a hónap tárgyaként pedig Csíkszereda 17. századi kiváltságlevelét állítja ki. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttest a 20. Pityókafesztiválon láthatjuk a központi parkban.
Mindazoknak, akik számára a legnehezebb kihívás örömöt lelni a jelenben, Péter András Pillanatba lépve fotókiállítását ajánlják a szervezők. A Csíki-medence elszalasztott szépségeibe betekintést nyújtó tárlatot csütörtökön 19 órától nyitják meg a promenádon. Azok számára pedig, akikben lakozik egy kis játékkedv, Molnár Bence Kifordulás című monodrámája lesz kihagyhatatlan. A Petőfi Kávézóban pénteken 17 órától bemutatott egyéni műsor központi témája maga a játék fogalma. Ennek a játéknak tökéletes alapul szolgál Petőfi Sándor A helység kalapácsa című eposzparódiája.

Gyerekprogramok

A Csíkszeredai Városnapok programját számos gyermek- és családi program is színesíti, melyek helyszíne nagyrészt a központi park lesz. Korosztálytól függően részt vehetnek majd, szüleikkel együtt a Hellowuud festő workshopjain, a Megoldom Ponttal robotokat, használati tárgyakat készíthetnek fából. A legkisebbek, szüleikkel Kerekítő foglalkozáson vehetnek részt szombaton 11 órától, a 6–10 éves gyermekek pedig egy interaktív mesejáték keretében a Fellegláng királyi család elveszett kincsének felkutatására indulhatnak. A városnapok ideje alatt a park játszóterén az ez alkalomra készített vásári játékokat is kipróbálhatják a gyermekek. Lesznek különböző célbadobó- és golyóvezető játékok, de óriás jengával is próbára tehetik ügyességüket.
A Csíkszeredai Városnapok megfelelő lebonyolítása érdekében elkerülhetetlen a városközpont néhány utcájának, útszakaszának lezárása, illetve bizonyos parkolóhelyek felszabadítása. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy péntek reggel 8 órától vasárnap éjfélig az autóvezetők a következő szakaszokon számíthatnak útlezárásra: a Mihail Sadoveanu utca Nicolae Bălcescu és Temesvári sugárút közötti szakasza, a Szabadság tér a Szakszervezetek Művelődési Házának sarkától (a Harmopan kenyérüzlettől) a Mihai Eminescu utca 1. számig, valamint a Temesvári sugárút – Szabadság tér és Kőrösi Csoma Sándor utca közötti szakasza. A jelzett időszakban a Szabadság tér 8–14. sz. közötti szakaszán mindkét irányba lehet közlekedni, illetve megnyílik az autósforgalom számára a Kossuth Lajos utcát a Gál Sándor utcával összekötő szakasz is (a Nagy István Művészeti Szakközépiskola mellett). Ugyanakkor arra kérik a gépjármű-tulajdonosokat, hogy augusztus 3–7. között hagyják szabadon az alábbi városrészek, útszakaszok közterületeit: Temesvári sugárút (a Szabadság tér és a Kőrösi Csoma Sándor utca közötti szakasz) és Vár tér (parkoló).

HN-információ

: an accessible web community